Wpis z mikrobloga

Kolejne #opuszczone miejsce jakie miałem przyjemność odwiedzić. Jedno z kilku podczas tegorocznego urlopu.

Zamek w miejscowości Ratno Dolne – po informacje dotyczące zamku odsyłam do sieci ;)
Relacja będzie podzielona na kilka części. Zdjęcia które chciałbym wam pokazać podzieliłem na zewnętrzne, wewnętrzne i na okolicę zamku bo jest ich trochę.

Budowla raczej w kiepskim stanie. Poza jedną częścią gdzie dało się wejść aż na dach, pozostałe mają pozarywane stropy a najczęściej ich brak. W pomieszczeniach mieszkalnych znalazłem kilka dokumentów z datą z 2005 r ale i takie z 1985.
Obok zamku znajduje się bardzo duże gospodarstwo rolne (były PGR albo wcześniej może własność właścicieli zamku), które też wygląda na opuszczone ale mogę się mylić bo byłem tam w niedzielę. Obejście jest zadbane, trawa ścięta a budynki gospodarcze i mieszkalne dokładnie pozamykane choć przez okna było widać że te mieszkalne są puste. Nie ma na zewnątrz żadnych maszyn rolniczych, może są pozamykane. Ciężko stwierdzić. Ale ktoś na pewno tego dogląda.
Wracając do samego zamku. Dostęp bardzo łatwy przez park który jest w dolnej części pod zamkiem. Do góry prowadzą zarośnięte schody a wejść da się przez okno. Druga opcja to wejście od strony wspomnianego gospodarstwa ale nie wiem czy w tygodniu nie ma tam ludzi.
Będą pytania, chętnie odpowiem :)

#opuszczonemiejsca #urbex #urbanexploration
Maglite - Kolejne #opuszczone miejsce jakie miałem przyjemność odwiedzić. Jedno z kil...

źródło: comment_rCHJW1srVncx881ciyyljuK6xZLJRYOS.jpg

Pobierz
  • 6
  • Odpowiedz