Wpis z mikrobloga

Ciekawostka - Polska jest krajem, w którym jest największa różnica między odsetkiem samobójców wśród kobiet i mężczyzn. Mężczyźni popełniają u nas samobójstwa 8 razy częściej.

Malta się nie liczy, bo za mała liczba samobójstw, żeby były statystycznie istotne.

Źródło: https://jakubmarian.com/suicide-rates-by-country-in-europe/

#statystyka #mapy #zwiazki #polska #ciekawostki
tellmemore - Ciekawostka - Polska jest krajem, w którym jest największa różnica międz...

źródło: comment_XBC8zUCyr9CqFMus6kDilT5fCusUFnto.jpg

Pobierz
  • 182
  • Odpowiedz
@tell_me_more: Ta statystyka to tylko wierzchołek góry lodowej. Generalnie Polska wg WHO znajduje się na czele Państw z największym odsetkiem samobójstwo na 100.000 mieszkańców. Dla porównania liczba zabitych na drogach w 2014 roku: 3171, liczba samobójstw: 6165...
  • Odpowiedz
Jak dla mnie to jest dowód, że polska kultura jest posrana w #!$%@? (a szczególnie w sprawach męsko-damskich), i jak mają nas zalewać zachodnie wzorce to będę pomagał wiaderkiem, bo wschodnie jeszcze #!$%@? gorsze a to jedyna alternatywa
  • Odpowiedz
Żeby dodać jeszcze dobić sprawę z tego co słyszałem to liczba i tak liczba jest zaniżona: część rodzin ukrywa ten fakt zanim przyjedzie policja (u ludzi pokutuje to, że kiedyś samobójcy byli chowani poza cmentarzami (sic!), w przypadku osób starszych często nie wykonuje się badań(bo uznaje się, że "to starość"), jeżeli ktoś nagle wjedzie na drzewo albo pod TIRa to uznawane jest to za wypadek drogowy (w sumie tu ciężko ustalić, no
  • Odpowiedz
@tell_me_more: Obiektywnie rzecz biorąc Polska jest trudniejszym do życia krajem dla mężczyzn niż kobiet. Kwestia kulturowa. W Polsce inaczej niż na zachodzie nadal wymaga się od mężczyzn typowo męskich cech, zachowań i priorytetów . Jednocześnie dzięki zmianom społecznym i pewnej feminizacji wymaga się odstęp od tych męskich cech i bycia "nowoczesnym " . - Facet musi elastycznie zaglowac między spełnianie typowo męskiej roli społecznej a roli nowoczesnej wymaganej przez współczesne
  • Odpowiedz
Ciekawe to ratio. To że z polskimi "księżniczkami" wytrzymać żeby sie nie #!$%@?ć jest ciężko to powszechnie wiadomo, ale nie wiedziałem, że jest aż tak źle.
  • Odpowiedz