Wpis z mikrobloga

#polskiedrogi #drogi #szeryfdrogowy #motoryzacja #samochody

tl:dr - pomysł na rozwiązywanie problemu z szeryfami drogowymi - wręczanie ulotek.

Sam nie mam ani prawa jazdy, ani samochodu i może m.in przez to mi takie coś do głowy przyszło i to wgl. może nie mieć sensu ani racji bytu, ale tak sobie pomyślałem, bo z racji że wygląda że jakiś istotny % szeryfów, szeryfuje ponieważ nie zdaje sobie sprawy z tego co robi, to czy jakby zrobić jakiś sensowny projekt ulotki informacyjnej, takiej którą można by wręczyć jakoś takiemu szeryfowi, kiedy by się na takiego trafiło, to czy to nie wydaje się istotnie prawdopodobne że mogłoby się to przyczynić do redukowania w jakimś istotnym stopniu tego zjawiska?
Można by nawet kilka rodzajów ulotek zrobić, np. dla Januszy z wąsem 60+, albo dla Sebastianów.
Takie ulotki ani nic praktycznie nie kosztują ani miejsca nie zajmują i może można by jeszcze, aby zwiększyć szansę powodzenia akcji, poświęcić się dla wyższego celu kto chce i mieć do zestawu jakiegoś batona czy jakąś przekąskę do tego.
Taki chwyt psychologiczny. Może pomyśli taki szeryf patrząc przez szybę, że go w końcu ktoś docenił i mu chce podziękować.
Ulotkami albo pomysłem można by się dzielić ze znajomymi, rodziną.
Jeśli myślicie, że to dobry pomysł, może to my będziemy tymi którzy zadziałają pierwsi w tym kierunku i np. w jakimś nowym tagu, np. #walkazszeryfami będziecie pisać swoje pomysły, wskazówki.
Nie wiem co o tym myśleć, czasem mam od czapy pomysły...

Jak oceniasz pomysł?

• Świetny pomysł! Zróbmy coś w tym kierunku. 21.6% (52)
  • Może być. 14.9% (36)
  • Nie wiem co o tym myśleć. Jeden rabin powie tak, a inny nie. Może to się okazać wtopą, grą nie wartą świeczki, a może nie, kto wie. 16.2% (39)
  • Nie. Słaby pomysł. 12.4% (30)
  • Nie na nasze realia / to nic nie zmieni / pominąłeś istotną kwestię, nic z tego. 34.9% (84)

Oddanych głosów: 241

• 4
@WakeupPoland: Wątpię aby taki Janusz pod wpływem emocji przeczytał tą ulotkę, prędzej ją wyrzuci od razu po otrzymaniu.
Lepiej już zrobić jakąś ładną infografikę i pogadać z różnymi gazetami, stronami www (jak np. onet, wp itd) aby umieściły je na swoich stronach, a może nawet zrobiłyby jakiś artykuł w swojej gazecie,stronie.
@WakeupPoland:
Sposób na problem szeryfów: wręczanie ulotek.
Tylko wręczaj je odpowiednim osobom.

Odpowiednie osoby znajdujemy tak:
1. Znajdujemy szeryfa.
2. Idziemy do końca wolnego pasa przed szeryfem.
3. Przechodzimy na drugi pas.
4. Pomijamy jeden samochód, przesuwając się w stronę tyłu.
5. Wręczamy ulotkę.
6. Przesuwamy się o dwa samochody w stronę tyłu korka.
7. Jeśli nie minęliśmy szeryfa, wracamy do punktu 5.

Na ulotce można napisać na przykład: