Aktywne Wpisy
FejsFak +1020
Wrzucam zdjęcie a plusy same lecą
#stepujacybudowlaniec
#stepujacybudowlaniec
DerMitteleuropaer +393
Skopiuj link
Skopiuj linkWykop.pl
Podróże
Gospodarka
Ukraina
Technologia
Motoryzacja
Sport
Rozrywka
Informacje
Ciekawostki
Tytuł: Selfie
Autor: Marek Belka
Gatunek: Autobiografia
★★★★★★★★★☆
Na dwa dni przed ostatnim dniem kadencji prezesa Narodowego Banku Polskiego prof. dr hab. wydał autobiografię. Nie mogłem jej nie zamówić pierwszego dnia przedsprzedaży :)
Nie jest to klasyczna biografia, opisująca chronologicznie ważne wydarzenia z życia bohatera. To raczej zbiór anegdot z życia pana profesora, podzielonych na najważniejsze okresy - młodości, doradzania prezydentowi RP, doradzaniu rządowi Albanii, premierowaniu, pracy w Iraku, Europejskiej Komisji Gospodarczej czy Międzynarodowym Funduszu Walutowym, i wreszcie prezesowaniu Narodowemu Bankowi Polskiemu. Charakterystyczny dla Belki cięty język i wybitne poczucie humoru pojawiają się również w tej książce - wielokrotnie uśmiechałem się z opisanych sytuacji. Dalej jestem pełen podziwu dla inteligencji profesora, dlatego szczególnie interesujące wydały mi się kulisy podejmowania niektórych z ważniejszych decyzji politycznych. Belka nie pomija nawet tematów niewygodnych dla niego - nieudanego epizodu z demokratami.pl czy afery taśmowej, spokojnie tłumacząc swoje słowa. Kolejną zaletą książki są zdjęcia Belki, w tym to wrzucone w komentarz (dzięki @Kapitalis!). Niestety, wadą jest zdecydowanie za mała objętość - nawet nie 300 stron, co pozostawiło mnie z uczuciem niedosytu. Tym niemniej, polecam wszystkim zakupić tę książkę.
#bookmeter #ksiazki #czytajzwykopem #neuropa #polityka
@BarekMelka: zawsze