Aktywne Wpisy
Lolenson1888 +95
Widzieliście może posiadłość Zbigniewa Bojanowicza we wsi Stary Sopot (pow. białobrzeski, mazowieckie), jednego z najbogatszych Polaków wg Forbesa, właściciela słynnej firmy produkującej napoje Zbyszko Company? Złośliwi mieszkańcy tych okolic mówią na ten obiekt "cytrynowy pałac" lub "pałac Trzech Cytryn" ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Link do galerii zdjęć z wnętrza pałacu KLIK - gdzie znajdują się m. in. prywatna kaplica, basen i portret Bojanowicza w stroju szlacheckim xD
#
Link do galerii zdjęć z wnętrza pałacu KLIK - gdzie znajdują się m. in. prywatna kaplica, basen i portret Bojanowicza w stroju szlacheckim xD
#
JIDF +89
Murgir Patla Jhol – kurczak po bengalsku
Składniki: 2 duże porcje
✔ 400 g piersi z kurczaka;
✔ 2 duże ziemniaki;
✔ 1 duża cebula;
✔ 2 pomidory;
✔ Łyżka startego imbiru;
✔ 2 rozgniecione ząbki czosnku;
✔ Masło ghee (może być zwykłe);
✔ Garam masala;
✔ Chili (u mnie papryka kaszmirowa);
✔ Kurkuma;
✔ Czarna gorczyca;
✔ Kolendra suszona;
✔ Kolendra świeża;
✔ Cynamon;
✔ Liść laurowy;
✔ Olej kokosowy lub inny;
➥ Przygotowanie: Pierś pokroić w kostkę. Posypać solą, imbirem i kurkumą. Odstawić na godzinę. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w dużą kostkę. Posolić i posypać kurkumą. Wrzucić na rozgrzany olej i zrumienić. Przełożyć na talerz. Na olej wrzucić pierś z kurczaka obsmażyć z każdej strony. Zdjąć na talerz. Do garnka dodać odrobinę masła. Dodać przyprawy: garam masala, imbir, paprykę, cynamon, liść laurowy, suszoną kolendrę i gorczycę, czosnek. Smażyć 3 minuty. Do przypraw dodać kurczaka, ziemniaki. Dodać pokrojoną w piórka cebulę i pomidory pokrojone w kostkę. Dodać szklankę wody lub bulionu. Dusić pod przykryciem około 20 minut. Dodać przyprawy do smaku. Podawać z posiekaną świeżą kolendrą i ryżem (u mnie czarny ryż).
Sabzi – warzywa w aromatycznych przyprawach.
✔ 2 miseczki dowolnych warzyw, u mnie kalafior, groszek, brokuły, papryka czerwona i żółta;
✔ Przyprawy: garam masala, curry, kolendra, czarna gorczyca, sól, kurkuma;
✔ Olej kokosowy lub inny;
➥ Przygotowanie: na patelni rozgrzać olej, dodać przyprawy, prażyć 2 minuty. Dodać warzywa i dusić na małym ogniu do miękkości. Dosolić do smaku.
Śledź moje kolejne wpisy pod tagiem #cookologia lub dodaj mnie do obserwowanych
Regularnie publikuję wpisy związane z dietetyką, zdrowym odżywaniem i gotowaniem. Jeżeli chcesz, bym w kolejnych wpisach poruszyła jakiś temat z tego obszaru daj znać w komentarzu.
#gotujzwykopem #kuchniaindyjska #gotujzmikroblogiem #jedzzwykopem
@kostniczka: był przepyszny, tylko porcja była naprawdę duża i ledwo zjadłam całość :)
@monkali: Murgir to kurczak, Jhol to chyba sos, a Patla?