Wpis z mikrobloga

@SScherzo: olej kokosowy jest jednym z lepszych olei do smazenia bo jest bardzo odporny na wysokie temp. ale ratyfikowany jednynie do tego sie nadaje bo praktycznie nie ma w nim żadnych wartościowych składników, ewentualnie mozna go jeszcze w kosmetyce uzywać xD
  • Odpowiedz
@SScherzo: każdy olej ma ok tyle kalorii, popatrz na kaloryczność syropu klonowego ( )
Jeśli chcesz tylko do smażenia to lepiej rafinowany, bo to żadna różnica. Chyba, że zależy Ci przy smażeniu na kokosowym posmaku, wtedy wyrzucasz pieniądze w błoto i kupujesz nierafinowany.
  • Odpowiedz
  • 0
@matra: raczej unikam olejów i syropów, dlatego pytam, czy ten nie jest bardziej kaloryczny od innych :) smażę rzadko, ale jak już, to fajnie żeby było w miarę zdrowo i jak najmniej kalorycznie. tylko czy rafinowany nadal będzie lepszy od takiego Kujawskiego?
  • Odpowiedz
@SScherzo: poczytaj sobie o surowcach, z których jest wytwarzany typowy olej do smażenia i ich właściwościach, poczytaj sobie o oleju kokosowym i jego właściwościach, wnioski wyciągniesz sama.
Poza tym 'jak najmniej kalorycznie' oraz 'unikam olejów' to nie jest najrozsądniejsza opcja, nawet jeśli się odchudzasz. Przy braku tłuszczu nie wchłaniasz części witamin, a tłuszcz to nie tylko smażenie.

  • Odpowiedz
  • 0
@matra: nie unikam ich do zera, stosuję np. oliwę do sałatek, jadam awokado, orzechy. unikam po prostu gotowych olejów z butli :P do smażenia się nie da wyeliminować, dlatego szukam czegoś najlepszego.
  • Odpowiedz