Wpis z mikrobloga

@tamto-to-tamto: Gluten – mieszanina białek roślinnych, gluteniny i gliadyny, występująca w ziarnach niektórych zbóż, np. pszenicy, żyta i jęczmienia.

Czyli p--o bezglutenowe to sama chemia

  • Odpowiedz
@kodijak: Gluten można rozłożyć za pomocą enzymu na inne związki i znacząco obniżyć właściwości uczulające. P--o można też uwarzyć za pomocą surowców, które nie zawierają glutenu. Sorgo, proso, ryż, kukurydza. P--o wyjdzie prawdopodobnie ohydne albo przynajmniej smakujące inaczej niż to co znamy, ale będzie to p--o. W tym przypadku obstawiam 1 opcję. Na butelce jest też znaczek, oznaczający brak glutenu. To znaczy, że p--o było badane w laboratorium i nie
  • Odpowiedz
@lordus2:
"Bezglutenowe" piwa to chłyt marketingowy. Produkt może być określony bezglutenowym, jeśli zawartość glutenu będzie poniżej 20mg/kg. Tak naprawdę to wszystkie lagery koncernowe spełniają to kryterium, tylko nie chce im się certyfikować produktu (zresztą - po co, na bazie normalnego piwa powstaje nowa marka bezglutenowa).

Problem z tym, że nie ma na rynku piw całkowicie bezglutenowych - te trzeba by wyrabiać z bezglutenowych surowców, ale to nie jest trywialne od
  • Odpowiedz