#java #javafx #programowanie Piszę sobie małą aplikację w JavaFX. Mam model i chcę by był on całkowicie niezależny od FXa, tzn. żadnych StringProperty itp, zwykłe POJO. Po pierwsze dlatego że nie podoba mi się, że warstwa modelu ma cokolwiek wspólnego z GUI, po drugie chcę serializować model, a FXowe Property nie są serializowalne. Na razie to wygląda tak, że mam interfejs MovieRepository - taki podstawowy CRUD, który mogę sobie dowolnie implementować - np. zrobić proste mockowe repozytorium albo pełnoprawne repozytorium, która mi ładnie wszystko automatycznie serializuje do pliku i vice versa. Teraz chcę żeby to repozytorium ładnie gadało z GUI i jak na razie widzę, że jedyne co mogę zrobić to zaimplementować samemu ObservableList tak by opakowywało moje MovieRepository i ogarniało zmiany itp. Tylko, że ten interfejs ma ponad 30 metod do implementacji. Da się jakoś łatwiej?
@Sebaall: Cóż, zapewne jedynym sensownym wyjściem będzie opakowanie klas modelu w odpowiadające im klasy z FXowymi propertiesami, przepisującego dane między nimi a modelem, ewentualnie wrzucenie wszystkiego w widok. Jeśli lubisz podejście MVVM, to jest fajny framework mvvmFX, który przy okazji daje gotowe generyczne rozwiązanie dla takiego przepisywania: ModelWrapper
@Sebaall @akurczak: Natknąłem się na ten problem ucząć się RMI. Można zrobić tak, że Twój model będzie się komunikował z elementami UI przez interface, którego implementacja (też bez propertiesów itd) będzie pośredniczyła między nim a GUI. Do tego robisz sobie kontroler/kontrolery UI już ze wszystkim co dobre w JavaFX, które też komunikują się z głównym kontrolerem przez interface, a on w razie potrzeby popycha zmiany do modelu. Domyślam się, że problemem
nie no jak czytam wykop, to wychodzi ze zarabia sie tutaj wiecej niz na zachodzie, gdzie nie mamy zadnego duzego korpo, a jestesmy tania sila robocza dla nich
Piszę sobie małą aplikację w JavaFX. Mam model i chcę by był on całkowicie niezależny od FXa, tzn. żadnych StringProperty itp, zwykłe POJO. Po pierwsze dlatego że nie podoba mi się, że warstwa modelu ma cokolwiek wspólnego z GUI, po drugie chcę serializować model, a FXowe Property nie są serializowalne.
Na razie to wygląda tak, że mam interfejs MovieRepository - taki podstawowy CRUD, który mogę sobie dowolnie implementować - np. zrobić proste mockowe repozytorium albo pełnoprawne repozytorium, która mi ładnie wszystko automatycznie serializuje do pliku i vice versa. Teraz chcę żeby to repozytorium ładnie gadało z GUI i jak na razie widzę, że jedyne co mogę zrobić to zaimplementować samemu ObservableList tak by opakowywało moje MovieRepository i ogarniało zmiany itp. Tylko, że ten interfejs ma ponad 30 metod do implementacji. Da się jakoś łatwiej?