Wpis z mikrobloga

Wendigo 2001

Dramat-thriller z nutą horroru - trochę w stylu B-klasowych ekranizacji #stephenking (to tylko moje wrażenie, ale widziałem sporo filmów na podstawie jego twórczości).

Rodzina z dzieckiem jedzie na zimowe wakacje, ale na chwilę przed osiągnięciem celu popsują polowanie miejscowemu myśliwemu. To wydarzenie będzie miało dość poważne konsekwencje.

Samotni ludzie w zimowej głuszy kontra "zło". Reżyser wybrał wspaniałe miejsce na akcję filmu - uśpiona śniegiem natura pozwala skupić się wyłącznie na historii bohaterów, nic nie rozprasza, ale jednocześnie wiadomo, że "coś tu tylko drzemie". Dodatkowo czasami twórca pozwala widzowi oglądać świat z oczu 10-latka i jest to kapitalny pomysł. Myślę, że stąd się wziął "horror" w gatunku filmu, chociaż do końca nie można być pewnym, czy nadnaturalne emanacje nie są wytworem bogatego w wyobraźnie umysłu dziecka.

6/10 po prostu dobrze opowiedziana historia.

#film #ogladajzwykopem #horror
s.....a - Wendigo 2001

Dramat-thriller z nutą horroru - trochę w stylu B-klasowych...

źródło: comment_w2XOep4aGhACRZj6ytetoWba56iqgBwX.jpg

Pobierz
  • 5
@crab_nebula: Kilka scenariuszy mu wyszło, np.: sztorm stulecia, smętarz czy srebrna kula.
Przeglądam jego profil i na podstawie jego twórczości nakręcono 141 filmów. Grubo. Ciekawe ile z tego się udało, nie licząc tych znanych?