Wpis z mikrobloga

Hola Mirasy,
szukam laptoka dla dziewczyny - pomożecie?
Przeznaczenie głównie na prace biurowe, internet, film, niewymagające gierki. Cena ~2300 pln, z systemem
Dysk myślę, że min 500 GB, dobrze byłoby z SSD (na system ewentualnie, dużego SSD w tej cenie chyba się nie dostanie)
Pamięć? Myślę, że 6GB w górę
Ekran do max 15
Procek? Trzeba by już przynajmniej i3 5gen w górę.
Co polecacie? Jak teraz jakościowo stoją ProBooki HP?
#komputery #cokupic #sprzetkomputerowy #laptopy #laptop
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Jak teraz jakościowo stoją ProBooki HP?

@mnsp: dobrze, probook 450 G1, G2 pewnie by jej wystarczył

i3 5gen w górę.

@mnsp: od tego i3-4000m, i5-4200u będą wydajniejsze, więc tak nie skreślałbym 4 generacji.
  • Odpowiedz
@natjes: dzięki za odpowiedź. Jak to jest teraz z tymi Acerami? Kiedyś siostra kupiła (ok 10 lat temu) i była bardzo niezadowolona - ale wiadomo jak to jest, wszystko zależy od serii...
  • Odpowiedz
czy i5-4200u będzie wydajniejszy od serii i3-5XXX?

@mnsp: Tak, i3 z serii broadwell są tylko niskonapięciowe, więc niskonapięciowe i5 i zwykłe mobilne i3 z rodziny haswell będą wydajniejsze w każdym przypadku.

Acera nigdy nie miałem, siostra kupiła kiedyś i później miała z nim same problemy (zakup ok 10 lat temu) nie wiem jak jest teraz

Acer się poprawił, a serwis mają lepszy od asusa i lenovo, przynajmniej
  • Odpowiedz
@mnsp: Z Acerami nie miałem wcześniej do czynienia, więc nie odpowiem na to pytanie:) Tak jak kolega wyżej pisze - słyszałem, że jest OK.
  • Odpowiedz
@Pustulka: W zasadzie to chyba bez znaczenia czy będzie win7 czy win8 - uaktualnienie na win10 i tak będzie dostępne. Czy się mylę? Poza tym jakimś zwolennikiem win8 nie jestem (tak samo dziewczyna) :)
  • Odpowiedz
W zasadzie to chyba bez znaczenia czy będzie win7 czy win8 - uaktualnienie na win10 i tak będzie dostępne. Czy się mylę?

@mnsp: Tak, ale windows 8.1 po usunięciu kafelków to lepszy i szybszy system od windows 7, a windows 10 jeszcze jest zbyt niedopracowany oraz jeszcze nie idzie wyłączyć całej telemetrii.
  • Odpowiedz
@Pustulka: > Tak, i3 z serii broadwell są tylko niskonapięciowe, więc niskonapięciowe i5 i zwykłe mobilne i3 z rodziny haswell będą wydajniejsze w każdym przypadku.

Nie do końca rozumiem, Broadwell będzie wydajniejszy czy Haswell? Przykładowo w Lenovo Z51 jest Intel Core i3-5005U (2 rdzenie, 2.00 GHz, 3 MB cache) z Broadwell
  • Odpowiedz
@nextvip @Pustulka @natjes
Hola Mirasy
Ostatecznie wybór padł na Asus K555L z i3 4005u, dyskiem 1TB, grafiką GF GT820M, 4GB - zobaczymy jak się będzie sprawował - póki co jest bardzo dobrze :)
Cena - grubo poniżej budżetu
Przekonała nas jakość wykonania - jest naprawdę baardzo dobra w porównaniu do innych lapków w tej klasie cenowej.
A za zaoszczędzoną kasę, w razie zapotrzebowania, rozszerzy się pamięć lub wymieni dysk
  • Odpowiedz
@mnsp: Gratulacje z podjętej decyzji!
a jeszcze jedno pytanie: kupujesz z Windowsem czy 'goły'?
Po opiniach odnośnie nowego W10 mocno się waham, czy jednak nie wybrać W7, który jest sprawdzony.
  • Odpowiedz