Wpis z mikrobloga

#pracbaza #chwalesie #irlandia #gastronomia

TL;DR


Jak wiadomo ludzie w gastronomii wypalają się bardzo szybko, dlatego trzeba ich odpowiednio motywować. Niestety zapomniał o tym mój pracodawca (czyt.: restauracja hotelowa), bo chociaż przez ostatnie cztery lata podniosłem sam sobie poprzeczkę wielokrotnie, prezentując nową jakość jako kucharz liniowy... to o podwyżce, czy awansie mogłem pomarzyć. Na przekór wszystkiemu, jak tylko ulepszałem coś po swojej stronie, to dostawałem więcej obowiązków i roboty. Przez rok prosiłem o podwyżkę. Przez ostatnie pół roku prosiłem i ostrzegałem, że jak nie dostanę więcej kasy, to będę musiał znaleźć inną robotę, bo budżet rodzinny się nie dopina. Szef kuchni na to, że nie i #!$%@?. Na CAŁY wrzesień wpisał w kalendarzu urlopowym "ZAJEBISTY #!$%@?, ZAKAZ URLOPOWANIA". Już zapowiedział mi, że będę robił przez około 20dni pod rząd, bo tyle roboty i że będę taki zarobiony, tyle kasy na konto wpłynie, bo nadgodziny i w ogóle.

Dziś dopiąłem szczegóły pracy w innej restauracji i zostałem zastępcą szefa kuchni. Mam dwa tygodnie wypowiedzenia, czyli nową pracę zacznę wraz z rozpoczęciem września. Jutro powiem o tym staremu szefowi i nie mogę się doczekać jego miny, jak sobie uświadomi, że nie będzie miał mu kto czarnuchować w tym zajebistym #!$%@? wrześniowym (podniosłem poprzeczkę tak wysoko, że tylko szef kuchni i jego zastępca byli w stanie mnie zmieniać w czasie dni wolnych, reszta kucharzy się nie nadawała). A i podstawowa pensja w takiej ilości srebrników, które zarobiłbym w nadchodzącym miesiącu robiąc po 60godz/tydzień bez dnia przerwy.
  • 67
  • Odpowiedz
  • 3
@kaef: pozytywnie. Gastronomia to okropny rak, ta branza wykancza psychicznie jak malo co. Ciagly stres, presja i #!$%@? sie przelozonych o kazdy szkopul, wszystko to wina przesycenia tego rynku
  • Odpowiedz
@kaef: Gratulacje! Jest tak niestety chyba w kazdej branzy w Irlandii, firmy nie doceniaja dobrycgh pracownikow i jedyna opcja to wlasnie pojsc dalej i zaczac wyzej za lepsze pieniadze.
Daj znac jaka byla reakcja ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@kaef: Macie racje ale jak zwykle bywa że ty odchodzisz bo kasy nie dostałeś a przyjmą jakiegoś innego Janusza co będzie się motał i za większy wypłat.

Brawo za decyzje bo nie warto w tej branży bez rozwoju siedzieć w jednej pracy.
  • Odpowiedz
@not2invlolved: Reakcja? Założę się o sto eurogąbek, że mi zaproponują podwyżkę, żebym został:P
@frytex2: Standardowa kucharska stawka w Irlandii <10eur/h. Płatne od godziny, co oznacza, że jak jest martwy sezon, to zarobki spadają o połowę.
  • Odpowiedz
@kaef: Nie musisz sie zakladac, tak bedzie, ale mnie chodzi o reakcje w sensie 'mina' szefa ;) Sam mialem taka sytuacje 2 razy i musze powiedziec ze daly mi one duuuzo satysfakcji. No i ten drugi raz nie odszedlem ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz