Aktywne Wpisy
GlenGlen12 +570
Śmieszy mnie ból dupy o kasy samoobsługowe, bo kasjerki stracą pracę. To tak jakby zakazać koparek, bo w miejsce jednego operatora można zatrudnić 5 chłopów od łopaty.
#pracbaza #praca #takaprawda #biedronka #lidl #technologia
#pracbaza #praca #takaprawda #biedronka #lidl #technologia
forfame +194
Ależ mnie #!$%@?ą dzbany, które chodzą po miejscach publicznych z psami puszczonymi wolno. Właśnie pies jednego dziada stanął mi na drodze, gdy byłem ze swoim psem na spacerze. ON NIC NIE ZROBI. W #!$%@? to mam czy zrobi czy nie, pies na smycz i tyle, nie ma wymówek. Dwa psy już dostały ode mnie kopa w łeb, jeden - jakiś wyrośnięty york wyglądający jak chupakabra - do dziś chodzi krzywo od uderzenia,
To jest wajcha od biegów w Manie.
Przelacznik na dole służy zmianie z 'dolnej' skrzyni na 'górna'. Czyli rusza się z małej, a potem przełącza na górną. Po przelaczeniu w miejscu 1. biegu jest 5, 2-6, 3-7,4-8.
Mniejszy przycisk jest od półbiegów. W efekcie każdy bieg występuje jako np. cała piątka i pół piątki.
Okrągły przycisk to manowski wynalazek nazywając się Comfort Shift. Działa jak pedal sprzęgła, wiec nie trzeba używać nogi żeby zmienić bieg. Tylko ruszać trzeba 'z nogi' :p w praktyce wielu kierowców i tak woli nie używać tego przycisku bo zmiana biegów nogą doświadczone u kierowcy wychodzi szybciej :)
Całość może dość skomplikowanie wygląda, ale przy odrobinie wprawy okazuje się banalnie prosta w obsłudze, tym bardziej, że nie używa się wszystkich qbiegów.
Start na płaskim odbywa się z 3, z pusta naczepa nawet z 4. 1 i 2 służą do ruszania pod górkę i to z ładunkiem. Gdy już ruszy się to potem 5, małe 6, duże 6, małe 7, duże 7, małe 8, duże 8 i juz po kilku kilometrach lecimy 89 km/h. Gdy towar jest lekki lub 'start z górki' to małe 6 i rzadko małe 7 tez uda się pominąć :)
@absoladoo: XD
@absoladoo: tata jeździł TGXem i po przesiadce na XF105 najbardziej mu brakuje właśnie ComfortShifta - to się akurat MANowi udało.