Wpis z mikrobloga

Właśnie sobie spijam swój cyderek zrobiony z soku Słoneczna Tłocznia, a właściwie to, co zostało, bo chwilę po otwarciu połowa wyleciała :/ I tu pytanie czemu?
25 litrów soku jabłkowego + 5 litrów soku jabłko-gruszka, wszystko zlane na pół, do balonu i do wiadra, matka drożdżowa z płynnych Tokaj wlana tu i tu, 2g cukru i 18g ksylitolu wsypane do każdej butelki przed wlaniem cydru. Niby wszystko robione tak samo, tylko czemu nagazowanie cydru z balonu jest jak najbardziej ok, a to z wiadra już po otwarciu samo wylatuje, nagazowanie dużo za duże. Blg początkowe 12, blg końcowe 0. Fermentacja ok 4tyg, leżakowanie 4 tyg, butelka przed otwarciem była 24h w lodówce... Ktoś ma pomysł czemu tak?

#cydr
  • 1