Aktywne Wpisy
rales +1324
ZGODNIE Z OBIETNICĄ WOŁAM OSOBY, KTÓRE CHCIAŁY BYĆ POINFORMOWANE W DNIU DYMISJI FERNANDO SANTOSA ZE STANOWISKU SELEKCJONERA REPREZENTACJI POLSKI W PIŁCE NOŻNEJ
Ponury Bajerant był trenerem Białych Orłów 7 miesięcy i 22 dni.
13 września 2023 roku przestał on pełnić obowiązki selekcjonera reprezentacji Polski.
Link do wpisu:
https://wykop.pl/wpis/70160893/zaplusuj-ten-wpis-a-zawolam-cie-w-dniu-dymisji-zwo
Ponury Bajerant był trenerem Białych Orłów 7 miesięcy i 22 dni.
13 września 2023 roku przestał on pełnić obowiązki selekcjonera reprezentacji Polski.
Link do wpisu:
https://wykop.pl/wpis/70160893/zaplusuj-ten-wpis-a-zawolam-cie-w-dniu-dymisji-zwo
Ynfluencer +109
Mam do was ważne i ciekawe pytanie Panowie. Jak się czujecie z tym, że jako faceci to macie tylko harować, nic nie mówić i zdechnąć, najlepiej przed emeryturą, żeby nie zdążyć jej pobrać?
Że jest wam od dziecka wpajane, że kobiety są święte? Że najlepiej to byście tyrali i 90 procent oddawali na kobiety, bombelki i darmozjadów z rządu? Że generalnie świat ma was gdzieś i nie ma żadnych programów dla was,
Że jest wam od dziecka wpajane, że kobiety są święte? Że najlepiej to byście tyrali i 90 procent oddawali na kobiety, bombelki i darmozjadów z rządu? Że generalnie świat ma was gdzieś i nie ma żadnych programów dla was,
Po Kongresie założycielskim wygłoszę teraz moim zdaniem obiektywną ocenę nowego ugrupowania NowoczesnaPL (swoją drogą to Stoworzyszenie i jego nazwę odmienia się również na Nowoczesna Polska).
Petru zapowiada, że spadów po Platformie nie przyjmie i... po części mówi prawdę. Zgadza się, że za plecami w roli ekspertów stoją twarze związane z UW i PO: Balcerowicz (który jest tam tylko mentorem), Olechowski (również mentor, który zwiódł się na PO). Wystawienie do wyborów byłych polityków z PO zdecydowanie odpada, bo (i to wiem od sztabu, znajomości ;) ) Petru naprawdę stawia na młodych liberałów, wcześniej wyborców Platformy, a obecnie ludzi głęboko zawiedzionych ich rządami. To byłby dla nich zdezycodwany killer wystawić na listach byłych parlamentarzystów Platformy. Dowiedziałem się, że PO świadoma jest sytuacji i nie zamierza bić się o młodych z NowoczesnaPL, gdyż z góry nastawiają się na koalicję. Wtedy w sejmie będzie PO - starzy wyjadacze + NowoczesnaPL - młodzi ludzie.
Nie wiem jakie plany ma Petru, ale oprócz Platformy nie widzę dla nich innego koalicjanta. Na pewno nie zależy mu na tym żeby rządzić, bo jako członek rad nadzorczych w bankach zarabia znacznie więcej niż polski parlamentarzysta.
Nie dziwię się ludziom, którzy twierdzą, że Nowoczesna to nowa Platforma. Problem z Platformą jest taki, że 10 lat temu miała dobre postulaty, ale żadnego z nich nie zrealizowała. Nie widzę możliwości, aby w tej koalicji coś miało się zmienić pod tym względem. Na pewno Petru ma dobre chęci, ale jeszcze jest rzeczywistość.
Za Nowoczesną opowiedzieli się:
Karolina Wigura - Szefowa działu politycznego w Kulturze Liberalnej
Rafał Brzoska - InPost, Paczkomaty
Wadim Tyszkiewicz - Przedsiębiorca, prezydent Nowej Soli
Adam Kądziela - Przewodniczący Forum młodych Lewiatan}
Paweł Rabiej - dziennikarz, THINKTANK
Była jeszcze Pani Chirurg, Dyrektorka jakiejś prywatnej uczelni, działaczka ruchów miejskich,
Główne postulaty:
- koniec finansowania partii politycznych z budżetu (zamiana na fundraising)
- wprowadzenie kadencyjności parlamentarzystów (maks 2 kadencje w parlamencie)
- umożliwienie głosowania przez internet
- przywrócenie wolności gospodarczej (nowe prawo podatkowe, liberalizacja przepisów)
- dostosowanie szkolnictwa do potrzeb nowoczesnego rynku pracy
- wprowadzenie idei gospodarki opartej na wiedzy
- budżety partycypacyjne na poziomie gmin (demokracja bezpośrednia i obywatelska)
- zmianę systemu pomocy społecznej (likwidacja becikowego)
#nowoczesnapl #polityka
Przeczytałem
IT zryło mi mózg ( ͡° ʖ̯ ͡°)
@controll: A dziękuję, wpisz w google z spacją i będziesz wiedział skąd pomysł.
@JestemPsem: Czyli że młodzieżówka - przystawka Peło.
Ale 2 na posła i 2 na senatora (w sumie cztery), czy 2 ogólnie, czy 2 na posła, bo senatu nie będzie?
@maniexx: to tylko przykład, dlatego jest w nawiasie
@rpawelek: Tu się nie zgodzę!
Działam w ruchu miejskim na terenie Warszawy. Z poziomu dzielnicy i typowego mieszkańca widzę, że tylko parę projektów z budżetu nie zostało zrealizowanych (czyli 90% jest realizowane). Głosowanie odbyło się w zeszłym roku i mieszkańcy oraz lokalna prasa bardzo pilnują, żeby
@JestemPsem: Dzięki za zdobycie się na odrobinę obiektywizmu i zmianę retoryki w stosunku do "bydła" parę wpisów wcześniej. Serio.
@gibpotatoe: chodzi o to, żeby szkoła i ew. studia były w stanie przygotować człowieka na rynek pracy. #!$%@? rodzice to stosunkowo mały koszt jeśli potem dzieciak będzie umiał ułożyć sobie życie