Aktywne Wpisy
![HeteroseksualnyWlamywacz](https://wykop.pl/cdn/c0834752/43378b42a0d21890bbb1e927fd4c04f625eeec736f25aafb9305177e5c7e1e8c,q60.jpg)
![HeteroseksualnyWlamywacz - Jeśli to jest sen to nie chce sie budzić
SPOILER
#polity...](https://wykop.pl/cdn/c3201142/74854e06323d9b54ff5a36d4e83a5d2143af57f4297de1bfd5a86a901cbbce36,w150.jpg)
źródło: temp_file3027678269586019965
Pobierz![elzevir](https://wykop.pl/cdn/c3397992/elzevir_8MoVTXcJYK,q60.jpg)
elzevir +199
#zalesie #gorzkiezale #januszebiznesu #wroclaw #gastronomia
TLDR: Zwykła herbata w restauracji za 20 zł to jakiś absurd.
Coś we mnie wczoraj pękło. Byłem w sobotę i w niedzielę w dwóch restauracjach. W obu herbata kosztowała 20 zł. Czy to ja straciłem kontakt z rzeczywistością czy restauratorzy? Uprzedzając pytania:
- zwykła herbata, nawet bez dzbanuszka, tak żeby sobie móc zrobić dolewkę ;)
- bez żadnych miodów, konfitur, udziwnień, zwykła herbata szt. 1
- restauracje
TLDR: Zwykła herbata w restauracji za 20 zł to jakiś absurd.
Coś we mnie wczoraj pękło. Byłem w sobotę i w niedzielę w dwóch restauracjach. W obu herbata kosztowała 20 zł. Czy to ja straciłem kontakt z rzeczywistością czy restauratorzy? Uprzedzając pytania:
- zwykła herbata, nawet bez dzbanuszka, tak żeby sobie móc zrobić dolewkę ;)
- bez żadnych miodów, konfitur, udziwnień, zwykła herbata szt. 1
- restauracje
![elzevir - #zalesie #gorzkiezale #januszebiznesu #wroclaw #gastronomia
TLDR: Zwykła he...](https://wykop.pl/cdn/c3201142/236ad591503fb32272a9ed11aa8631613ad818c7e4d307a09d8f1bfb9a5ec6a2,w150.jpg?author=elzevir&auth=3349015ad1d928dcd4587b388a3efadb)
źródło: herbatka-z-cukrem-bez-cytrynki
Pobierz
Tym razem przepis na bardzo ostry sos VENOM (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■)
Składniki:
Habanero - 7 dużych szt.
7 pot red - 3 szt. (susz)
Bhut Jolokia yellow - 8 szt. (susz)
Chile de arbol - 100g. (można zastąpić papryczkami Cayenne)
pepperoni - 2 wyrośnięte
czosnek - 4 ząbki + pół łyżeczki granulowanego
oregano - 1 łyżka świeżo posiekanego
zioła prowansalskie - szczypta
1/2 brzoskwini z puszki
4 łyżki syropu z brzoskwiń
sól - 2 szczypty
pieprz cayenne - 2 łyżeczki
Let the game begin:
1. Suszone papryczki wkładamy do niepełnej szklanki wody, żeby sobie spokojnie odmokły. W tym czasie kroimy habanero, arbol i pepperoni i wrzucamy do blendera. Jak zawsze - usuwamy tylko ogonki. Pestki i cała reszta zostają!
2. Smażymy czosnek pokrojony w kawałki na 2 łyżkach oliwy 2-3 minuty i wrzucamy do blendera.
3. Dodajemy zioła, brzoskwinię, syrop, sól i wlewamy szklankę wody wraz z suszonymi papryczkami.
4. Blednujemy długo. Nawet 20 minut. Tego sosu nie będziemy przesiewać przez sito, więc musimy uzyskać ładną gładką i płynna konsystencję.
5. Po zblendowaniu wlewamy do gara. Dodajemy pieprz cayenne i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy ok 5 minut. Oczy pieką nas jak hooy.
6. Rozlewamy do słoiczków lub buteleczek.
7. Dajemy kilka kropelek na kanapeczkę i pukamy się w głowę i mówimy krztusząc się "Dlaczego to zrobiłem?" ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Smacznego!
Uwaga! Ten sos jest bardzo ostry. Oceniłem go na 160 000 SHU bo jest mocniejszy od mojego Reapera oraz innych sosów komercyjnych o mocy 100 000 SHU. Używajcie go z rozwagą :)
Sos ten doskonale komponuje się z różnego rodzaju mięsem, ale pasuje także na kanapeczki ;) Smak jest świeży, mocno paprykowy z wyczuwalną nuta czosnku.
Sos zaczyna palić od dzień dobry. Tzw. kop w pysk. Ale po to nigdy nie jest "jego ostatnie słowo". Po mocnym uderzeniu zaraz po konsumpcji sos rozpala się coraz bardziej (ʘ‿ʘ)
I jak zawsze po więcej zapraszam pod tag #goomowesosy
#chilihead #chili #papryczki #gotujzwykopem
@rolnik_z_klimontowa: @Linden: @Dr_Snaut: @piotras-85: @basssiok: @Marcinowy: @Adass: @danoxide: @Saute: @TOTYLKO_JA: @empeash: @Jutraniema: @rozowy_dzban: @ninetyeight: @jestem-tu: @Patt_: @WujekOprawca: @Rain_: @PROstak: @jednakwiecejniz14sekund:
źródło: comment_T9OQ45pIHt034XAArCJ7bqtMSLaOqdYa.jpg
PobierzKomentarz usunięty przez autora
Mało tego. Sos opisany w tym wpisie byłby piekłem dla laika.