Aktywne Wpisy
![Nullek](https://wykop.pl/cdn/c3397992/Nullek_wIrqzLIYUv,q60.jpg)
Nullek +86
Spełniłem swoje małe marzenie (。◕‿‿◕。)
Niby tylko golfik ale i tak bardzo się cieszę (ʘ‿ʘ)
Niby tylko golfik ale i tak bardzo się cieszę (ʘ‿ʘ)
![Nullek - Spełniłem swoje małe marzenie (。◕‿‿◕。)
Niby tylko golfik ale i tak bardzo si...](https://wykop.pl/cdn/c3201142/b5fc78a164412c82d701797d60439f96bc47de63549e7c683532d490a9bf859f,w150.jpg?author=Nullek&auth=ed338b85faff52b98ddbb6bd157d9d56)
źródło: IMG_20240429_234732
Pobierz![dlaczego_michau](https://wykop.pl/cdn/c0834752/d21052e302216a8c52a20a3e7c98ce6d392fafb4faa211c7cc0a4970c3d374de,q60.jpg)
Taki temat: jaka technologia jest dzisiaj powszechna, nie wyobrażasz sobie bez niej dzisiejszego życia, a w 2010 roku nie była jeszcze codziennością lub była całkowicie nieznana?
Dla mnie top to android auto/apple carplay. W 2010 nawigacja była na osobnym palmtopie albo w formie 3" ekranu w samochodzie, aktualizacje kosztowały po 1000zł, a dla pozostałych była mapa papierowa. Dzisiaj już w większości bezprzewodowy carplay z google mapami online, yanosikiem i muzyką yt/spotify to
Dla mnie top to android auto/apple carplay. W 2010 nawigacja była na osobnym palmtopie albo w formie 3" ekranu w samochodzie, aktualizacje kosztowały po 1000zł, a dla pozostałych była mapa papierowa. Dzisiaj już w większości bezprzewodowy carplay z google mapami online, yanosikiem i muzyką yt/spotify to
![dlaczego_michau - Taki temat: jaka technologia jest dzisiaj powszechna, nie wyobrażas...](https://wykop.pl/cdn/c3201142/889d08c616ed8ddaaf4ef67eed80e9f07c54afea65e89ac534607050a433bee9,w150.jpg)
źródło: 66f4547c4981bca75d9978325d7f
Pobierz
Tym razem przepis na sos POISON (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■)
Składniki:
Papryczki chile de arbol - 200g (można zastąpić np. papryczkami cayenne)
Czosnek - 4 ząbki,
Limonka - 1 łyżka soku,
Ocet winny z wina czerwonego - 1 łyżka,
cukier - 1 łyżeczka,
sól - 1/2 do 1 łyżeczka,
oregano - 1 łyżka świeżo posiekanego,
pieprz cayenne - 4 łyżeczki.
woda - 1/2 szklanki
Lecimy:
1. Kroimy papryczki na kawałki, wyrzucamy tylko końcówki z łodygą. Wrzucamy wszystko do miseczki.
2. Dodajemy sól i ucieramy papryczki w misce o TAK
3. Odstawiamy do lodówki pod przykryciem na min. 8h.
4. Po wyjęciu z lodówki wkładamy utarte papryczki do blendera. Czosnek kroimy na kawałki i podsmażamy na 3 łyżkach oleju przez chwilę. Dorzucamy go do blendera wraz z cukrem, limonką, octem, oregano i wodą.
5. Blendujemy długo i dokładnie.
6. Po zblendowaniu wlewamy zawartość do gara i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy tak 5-10 minut. Nie dłużej bo nie chcemy go bardzo zredukować.
7. Stawiamy sitko na pusty gar i wlewamy niemal gotowy sos do sita i przecieramy przez nie w celu pozbycia się resztek pestek i skórek. Chcemy mieć śliczny gładki sosik.
8. Dodajemy pieprz cayenne. Mieszamy, podgrzewamy i rozlewamy do słoiczków/buteleczek.
9. Kładziemy kilka kropel na kanapkę lub pizzę, i ze łzami w oczach dyszymy jak stary pies ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Sos jest troszkę gęstszy od tabasco, ale w dalszym ciągu płynny co pozwala na fajne dozowanie z buteleczki. Sosik ma świeży, lekko owocowy smak. Doskonały jest właśnie do pizzy (próbowałem - idealnie się komponuje).
Sos oceniłem na 70 000 SHU gdyż jest słabszy od Reapera, ale zdecydowanie mocniejszy od np. Drunk Devil.
Specyfik ten pali szybko, taki kop w pysk, jednak nie za długo max 5 minut.
Polecam jeśli nie lubicie tabasco, a chcecie mieć taki zajebisty, płynny ogień do pokropienia strawy (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■)
Oczywiście będzie więcej pod #goomowesosy
#chili #chilihead #papryczki #gotujzwykopem
@rolnik_z_klimontowa: @Linden: @Dr_Snaut: @piotras-85: @basssiok: @Marcinowy: @Adass: @danoxide: @Saute: @TOTYLKO_JA: @empeash: @Jutraniema: @rozowy_dzban: @ninetyeight: @jestem-tu: @Patt_: @WujekOprawca: @Rain_: @PROstak: @jednakwiecejniz14sekund: @Revital: @eragonn14: @Kaczorra: @npsr: @TheFuckingRoses: @yeloneck: @maxpawkas: @gozergozer: @ami1410: @angeldelamuerte: @gozergozer: @leworwel: @Ipsy: @JednookiTaboret: @mexi: @jkbck: @StandbyOn: @Zmiotek: @voswetchAi:
źródło: comment_84w6W2EJVtLVnn2zilRxWuD8vPVCHSlZ.jpg
Pobierz@subterranean4: Nie jest łatwo je dostać ( ͡° ʖ̯ ͡°) Dlatego podałem ewentualny zamiennik. Ja kupiłem je w lokalnym warzywniaku na zamówienie. 14zł/100g także drogo jak cholera :) TUTAJ o tym pisałem :)
Boję się posiedzenia w toalecie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
A już trochę ujadłem :P
@Revital: @eragonn14: @Kaczorra: @npsr: @TheFuckingRoses: @yeloneck: @maxpawkas: @gozergozer: @ami1410: @angeldelamuerte: @gozergozer: @leworwel: @Ipsy: @JednookiTaboret: @mexi: @jkbck: @StandbyOn: @Zmiotek: @voswetchAi: @CzczeSzatana:
Ale żeby iść w górę to tak naprawdę od niedawna. A odkąd zacząłem robić sosy to już szybko mi rośnie tolerancja na kapsę. (A każdy oczywiście ma inną)
Powiem tak. Jedz ostre w hooy i nie popijaj niczym. Boli? Ma boleć! Ból jest dobry ;) dzięki temu szybko złapiesz tolerancję.
Jak