Aktywne Wpisy
thorgoth +166
Dios mio, właśnie się dowiedziałem że to jest nasza reprezentantka na Eurowizje.
Może i nie potrafi śpiewać ale za to wygląda bardzo radiowo.
#eurowizja #polska #rozowepaski
Może i nie potrafi śpiewać ale za to wygląda bardzo radiowo.
#eurowizja #polska #rozowepaski
Viado +971
Gastronomia w polsce:
- Oszukiwanie pracowników na hajs, praca bez umowy, nadgodziny
- Kawa za 17zł a woda za 10 xD
- Wciskanie klientom że wszystko jest kraftowe a kupujesz gotowe buły z makro
- Jak najmniejsze porcje żeby przez przypadek ktoś się nie najadł
- Dania robione na #!$%@? przez pijanego kucharza
- 10% haraczu jeśli przyprowadzisz do knajpy 3 znajomych
- Czekanie 15 minut na podanie menu przez kelnera
-
- Oszukiwanie pracowników na hajs, praca bez umowy, nadgodziny
- Kawa za 17zł a woda za 10 xD
- Wciskanie klientom że wszystko jest kraftowe a kupujesz gotowe buły z makro
- Jak najmniejsze porcje żeby przez przypadek ktoś się nie najadł
- Dania robione na #!$%@? przez pijanego kucharza
- 10% haraczu jeśli przyprowadzisz do knajpy 3 znajomych
- Czekanie 15 minut na podanie menu przez kelnera
-
Tym razem wyczekiwany i pożądany majonez habanero LAVA (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■)
Chciałbym zaznaczyć iż z tego sosu jestem wyjątkowo dumny, gdyż przepis na ten sos jest moim autorskim pomysłem. Nie inspirowałem się żadnymi istniejącymi przepisami, zrodził się on w mojej poczochranej głowie (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■)
Składniki:
Habanero - 7 dużych papryczek,
Przecier pomidorowy - 100 - 150 ml,
Śmietana - 2 obfite łyżki stołowe,
Majonez - 200 ml (najlepiej Kielecki oczywiście (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■) ale można też własnej roboty)
Czosnek - 1 ząbek,
Oregano - obficie (2 łyżki świeże/2 łyżeczki suszone),
Cukier - 1 łyżka,
Oliwa - 2 łyżki (ja dałem takiej z bazylią),
Pieprz cayenne - 2 łyżeczki,
Sok z 1/3 limonki.
No to jazda:
1. Habanero (pokrojone na połówki z całą zawartością, ale bez ogonków), przecier i śmietanę wrzucamy do blendera. Blendujemy mocno i długo. Tak z 10 minut, aż otrzymamy taką "kremową" konsystencję.
2. Dorzucamy oregano, sok z limonki, cukier i wyciskamy ząbek czosnku. Blendujemy jeszcze do pełnego zmiksowania składników.
3. Wlewamy do gara, dodajemy oliwę i pieprz cayenne i doprowadzamy do wrzenia.
4. Redukujemy tak do 30 minut, aż otrzymamy taką budyniową konsystencję.
5. Odstawiamy do wystygnięcia.
6. Dodajemy majonez, mieszamy bardzo dokładnie.
7. Wkładamy majonez do słoików i wstawiamy do lodówki.
8. Żremy majonez, pali nas ryj i zastanawiamy się czy dupa też nie będzie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Kilka faktów na temat tego majo:
-Jest ostry, nawet bardzo ostry! Jednak pomimo tego iż stosunek papryczek do majonezu wynosi 50/50 to jest jadalny ;) To dzięki kazeinie zawartej w śmietanie, która lekko neutralizuje kapsaicynę.
-Sos piecze dwa razy! To przez to iż kapsaicyna wiąże się z tłuszczem. Jak wiemy majonez ma dużo tłuszczu. Resztę sami sobie dopiszcie. :)
-No i #protip Jak ktoś ma ochotę na cholernie ostrą pastę (ale nie #pasta o ostrym żarciu tylko do jedzenia ;)) to zakończcie na punkcie 5. Ale ostrzegam moc jest ogromna!
I jak zawsze po więcej zapraszam pod #goomowesosy
#chili #chilihead #gotujzwykopem #papryczki
@rolnik_z_klimontowa: @Linden: @Dr_Snaut: @piotras-85: @basssiok: @Marcinowy: @Adass: @danoxide: @Saute: @TOTYLKO_JA: @empeash: @Jutraniema: @rozowy_dzban: @ninetyeight: @jestem-tu: @Patt_: @WujekOprawca: @Rain_: @PROstak: @jednakwiecejniz14sekund: @Revital:
@Saute: true, true :)
@basssiok: ciśnienie rozpiedala sedes... ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Saute: O widzisz, bardzo dobra rada. ( ͡° ͜ʖ ͡°) Najlepiej wypełnionej mlekiem ;)
@basssiok: @Saute:
jeśli chodzi o ostrość, to dopóki go jesz - nie czuć jak bardzo jest ostry. W mordzie piecze jakieś 2-3 minuty po skończeniu przeżuwania ( ͡º ͜ʖ͡º) no i