Wpis z mikrobloga

Byłem dzisiaj na zajęciach z tak zwanego doradztwa zawodowego.
Nie wiem sam czemu poszedłem, ale próbowano mnie na tych zajęciach zaszufladkować do jednego z sześciu typów ludzi: realisty, badacza, artysty, człowieka społecznego, przedsiębiorczego albo konwencjonalnego.
Zostało mi zadane 90 pytań na które miałem odpowiedzieć.
Rezultaty końcowe zaskoczyły nie tylko mnie, ale i osobę prowadzącą ten kurs. Okazało się, że miałem dokładnie taką samą ilość punktów w typie badawczym, artystycznym, przedsiębiorczym i konwencjonalnym. O dziwo, typy badawczy i przedsiębiorczy oraz konwencjonalny i artystyczny leżą po przeciwległych stronach osi.
Największa beka była natomiast gdy dowiedziałem się, że programiści mają najwięcej cech realistycznych.

Czyli, uwaga, cytuję z kartki z typami ludzi:

Preferowane czynności: związane z aktywnością fizyczną.

Preferowane wartości: odważny styl życia

Wymagane umiejętności: siła fizyczna

Prychłem gdy to zobaczyłem. Po teście zapytałem się co oznacza ta wielka interpolacja cech na moim teście, zamiast odpowiedzi w stylu "bo artysta to bardzo szerokie pojęcie i były pytania i o naturę i o perfekcjonizm i o muzykę i o rysowanie", dostałem odpowiedź...
"Jeżeli nie jesteś przechylony w żadną stronę, to znaczy, że na rynku pracy jesteś nikim".

...DORADZTWO ZAWODOWE.
CZAICIE TO?
0/10 nie polecam.

#randomanimeshit #pixiv #
j.....b - Byłem dzisiaj na zajęciach z tak zwanego doradztwa zawodowego.
Nie wiem sa...

źródło: comment_pKKckYpUauKQ62GB02QLSs4s1cDKUIcc.jpg

Pobierz
  • 10
@joookub: trafiłeś na słabego doradcę zawodowego, sama nie mam z takimi doświadczenia (mam więcej pomysłów co robić w życiu niż czasu żeby je zrealizować), ale widziałam na studiach jak bardzo ludziom takie doradztwo jest potrzebne - siedzieli na studiach na których ledwo się utrzymywali, które ich nudziły, tylko po to żeby odroczyć konieczność kolejnego wyboru. Po drugiej stronie barykady pracowici znajomi którzy, najchętniej robiliby coś zupełnie innego, ale mieli kiepskie perspektywy
@Linney: Tak. To nie są jedyne cechy na kartce pod "realistą", ale te które najbardziej rzuciły mi się w oko.
Wśród pozostałych są jeszcze:

korzyści materialne uzależnione od efektów pracy

unika zawodów, w których przeważają kontakty z innymi

zdrowy rozsądek

uczciwość

wytrwały

szczery

gospodarny

zdolności mechaniczne

człowiek praktyczny

polegający na sobie

Ale i tak nie utożsamiam się z niektórymi z tych cech ;_;
@joookub: no odwaga i sprawność fizyczna to są najmniej spotykane cechy w grupie programistów, ale reszta już jest częściej spotykana i zgaduję że realista faktycznie ma predyspozycje na programistę. a tak na prawdę i dusza artystyczna może się w tym fachu odnaleźć i przedsiębiorca też, są duże możliwości.

wiesz dyskutowałam raz z babką od WF jak jęczała że mamy zero siły, pytam się jej "po co nam siła, jesteśmy z informatyki