Wpis z mikrobloga

#piwowarstwo Mirki nie bijcie :) Gdzie mogę zasięgnąć konkretnych informacji na temat drożdży piwowarskich? Do jakich stylów jakie drożdże, dlaczego te a nie inne, co z nich uzyskam etc Kurcze szukam i szukam i nic fajnego nie znajduję. Raczkuję w piwowarstwie dopiero i chciałbym swą wiedzę poszerzyć. Przy okazji - czym mogę zastąpić US-05?
  • 5
  • Odpowiedz
@TheFuckingRoses: suchych szczepów drożdży nie jest tak wiele, a płynnych jest cała masa, różnią się niuansami i praktycznie do każdego stylu kilka z nich pasuje. Na piwo.orgu jest cały dział o tym.

W przypadku sucharków masz zwykle szczep czysty (US05, Danstar Nottingham, M44), szczep estrowy angielski (S04, Danstar Windsor, kilka szczepów z MJ), jakiś pszeniczny i belgijski (te są dużo słabsze niż płynne). Musisz wiedzieć co chcesz uzyskać w danym stylu
  • Odpowiedz
@TheFuckingRoses: z Fermentisa do górniaków z suchych wystarczą Ci S-04 (angielce) i US-05 (amerykańce), ewentualnie S-33 jeśli ma być tanio i piwko może być mętne lub WB-06 do pszeniczniaków
  • Odpowiedz