Aktywne Wpisy
ZygmuntJedyny +517
bibi__ +226
Jako iż jestem już posiadaczką afly, szczęśliwa czy nie to się okaże za jakiś czas XD to chcę się pochwalić moją kobyłką (。◕‿‿◕。)
#motoryzacja #alfaromeo #alfaholicy
#motoryzacja #alfaromeo #alfaholicy
Co jest poza horyzontem wszechświata?
#astronomia
@aloalo83: proszę o link/nazwę. Chętnie przestudiuje bo wydaje mi się to całkowitą abstrakcją. Czy role odgrywa w tym czarna energia?
@boruwkarz też chętnie posłucha
Zgodzę się, że mozemy nie zobaczyć rzeczywistych granic wszechswiata o ile takie istnieją, bo już wtedy Ziemii by nie było.
Obserwujemy odległe obiekty spektroskopowo, czyli patrzymy na ich widmo. Z widma dość prosto (przez przesunięcia linii spektralnych) widzimy działanie efektu Dopplera. Miarą tego efektu jest wielkość nazywana redshiftem, a po polsku: poczerwienieniem kosmologicznym lub: przesunięciem ku czerwieni.
I teraz taki trik: obiekt, który obserwujemy wysłał do nas światło, kiedy jeszcze nie poruszał się, względem nas, szybciej od światła. Ale w
EDYT : poza tym ja mam uczulenie na maczety ;)
Czy poprostu nigdy czegoś nie zauważymy bo wraz z ekspansją wszechświata to ucieka od nas szybciej niż światło chciało by dotrzeć?
PS: Na UJ studiowałes?
@boruwkarz: częstotliwość (kolor) docierającego światła (promieniowania).
On tam wykłada ( ͡° ʖ̯ ͡°)
:O
@Al_Ganonim: Da radę pociągnąć ten kierunek z jakimś innym technicznym? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@aloalo83: a tam, to sie wytnie
@boruwkarz: astronomia obserwacyjna to takie archeo (kosmologia teoretyczna to genetix lol). Wszystko co widzimy to przeszłość. Widoczne gwiazdy siedzą w naszej Galaktyce, więc to jest świeża przeszłość. Andromeda do przeszłość rzędu dwóch milionów lat wstecz. Kwazary to jakieś 10 miliardów lat wstecz. Taka sytuacja.
Czy połączysz to z kierunkiem technicznym? Cóż, jak się zajmiesz czymś