Wpis z mikrobloga

Bułki Do Burgerów

- 500 g mąki
- 25 g drożdży
- 300 ml letniej wody
- 35 g masła (temp. pokojowa)
- 10 g soli

Żółtko z odrobiną wody do posmarowania.
Dowolne ziarna do dekoracji.
(Ja robiłam z czarnuszką i świetnie się sprawdziła)

Mieszamy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto. Dosyć długo, min. 10 min :) i odkładamy żeby odpoczęło.
Formujemy 6 kul i układamy na blasze do pieczenia. Smarujemy żółtkiem roztrzepanym z odrobiną wody.
Posypujemy wybranymi ziarnami i zostawiamy do wyrośnięcia jeszcze na 45 minut w przytulnym miejscu ;)

Pieczemy 15 minut i po wystudzeniu przecinamy na pół. Warto wstawić do piekarnika miseczkę z wodą.

Można cudować i za radą autora przepisu wzbogacić je dodatkami. Serem gruyere, boczkiem, oliwkami, chorizo, lentilkami itd.
Moje były z gruyerem, polecam.

Wołam zainteresowanych:
@wysuszony @ldm666 @alpag @zupacebulowa @budzins @coltfire @novyr9

#gotujzwykopem

Pobierz Uspavanka - Bułki Do Burgerów

- 500 g mąki
- 25 g drożdży
- 300 ml letniej wody
...
źródło: comment_Ra3M3tsTNimZHmeZcnyIzJ4s2npJYeKg.jpg
  • 18
@Uspavanka: Wielkie dzięki że wrzuciłaś przepis, zabiorę się za to, jednak najpierw chcę się zapytać Ciebie o trzy nieścisłości ;)
1. Ile bułek wyjdzie z tych składników które podałaś?
2. Przez jaki czas są "zjadliwe"?
3. Pieczemy na 220 stopniach, tak?