Wpis z mikrobloga

Dla wszystkich niekumatych szybkie obliczenia na dzień dobry:

UMOWA O PRACĘ:
pensja brutto: 1750,00
łączny koszt pracodawcy: 2827,40
pensja 'na rękę': 1286,16

UMOWA ZLECENIE:
łączny koszt pracodawcy: 2539,54
pensja 'na rękę': 1310,18

UMOWA ZLECENIE JEŚLI PRACUJE GDZIE INDZIEJ:
łączny koszt pracodawcy: 2125,00
pensja 'na rękę': 1476,50

UMOWA ZLECENIE JEŚLI STUDIUJE:
łączny koszt pracodawcy: 2125,00
pensja 'na rękę': 1498,00

Polecam zwrócić uwagę na różnicę kosztów pracodawcy i pensji netto przy UoP i UZ.

Czekamy na oZUSowanie UZ - świetna walka z bezrobociem bulwo!
  • 23
@mamapoth: Masz rację. Ale słownik nie ma nic wspólnego z przepisami prawa. Przykłady:

UMOWA-ZLECENIE

Piszemy z łącznikiem, a nie – jak mogłoby się wydawać – rozdzielnie, jako dwa wyrazy. Taki zapis został przyjęty i taki podaje „Słownik ortograficzny” PWN. Dzięki zastosowaniu pisowni z łącznikiem oba człony pozostają w tekście nierozłączne i całostkę tę łatwiej jest traktować jako określenie jednego dokumentu. Warto dodać, że w Kodeksie Cywilnym taka umowa funkcjonuje jako "
@staryhaliny: Mogę wiedzieć jak obliczyłeś łączny koszt pracodawcy przy umowie o prace?

wg. mnie: wynagrodzenei pracownika:1750 zł brutto.
odchodzi:
1. Emerytalna -9,76%
2. Rentowa 1,5%
3. Chorobowa 2,45%
Razem 239,92

Ub. zdrowotne 9%* (kw brutto - to co wyżej (ub. społeczne)) =135,91

Podatek dochodowy 18% odliczając pierdoły wychodzi 88 zł.

Czyli pracownik dostaje 1286,17 - czyli tak jak napisałeś.

Pracodawca ponosi dodatkowo:
Składkę na ub. społeczne finansowane przez pracodawcę (czyli w
@KuterPstragow: @FotoDieta: A widzicie #!$%@?. Wygraliście złote gacie :)

A wyposażenie miejsca pracy to #!$%@??
A koszt obsługi miejsc pracy to #!$%@?? Księgowość, kadry, sekretariat, zarząd, wynajem pomieszczeń?
A badania wstępne i okresowe to #!$%@??
A odzież/ekwiwalent to #!$%@?? A pranie odzieży/ekwiwalent to #!$%@??
A ZFŚS to #!$%@??
A koszty zastępstw w trakcie urlopów/zwolnień to #!$%@??

Specjalnie zostawiłem te składniki, bo naprawdę koszt pracodawcy to nie tylko te składki.
Bez
@staryhaliny: Czyli najzwyczajniej wprowadzasz w błąd. Podając wyliczenia co do grosza (

łączny koszt pracodawcy: 2827,40

) sugerujesz że pracodawca płaci tyle darowizn, a to nie jest prawda. Płaci 2096,15 + to co jest mu niezbędne do funkcjonowania pracy.

Zatrudniając pana na produkcji owszem musisz mu zapewnić odzież, wyposażenie miejsce pracy. Kadry czy księgowość masz niezależnie czy masz 100 czy 105 pracowników.

Nie wiem jak wyobrażasz sobie np. ograniczenie wydatków na
@KuterPstragow: Nie w błąd. Napisałem "ŁĄCZNY koszt pracodawcy"
Wielu mietkom się wydaje, że co to dla pracodawcy zatrudnić pracownika. I że jak nie chce więcej płacić to jest #!$%@?. I wydaje się takiemu mietkowi, że jak dostaje 1750 brutto i zarobi dla firmy 1900 zł to już jest cacy lala. A to wcale tak nie działa.

Co do kadr itd. Nie #!$%@?, bo np. zatrudniając pow. 50 osób musisz mieć na
@staryhaliny:

skasowałem sobie wpis, nie chce mi się go pisać jeszcze raz.

tl;dr; Nie interesuje mnie jak zatrudniasz, nie interesuje mnie ile masz zysku/straty, nie interesuje mnie ilu masz pracowników. Interesuje mnie to że podając informacje w taki sposób sugerujesz ze tyle oddajesz państwu, a to jest nieprawda.

Ominąłbym Twój wpis bez zawahania gdybyś napisał

UMOWA O PRACĘ:
pensja 'na rękę': 1286,16
ile pracodawca płaci wliczając daniny: 2096,15
@staryhaliny: No raczej nie ma żadnych kosztów ekstra, zatrudniasz studenta na zlecenie to gdzie tu widzisz, że za coś trzeba płacić więcej? Np. programuje sobie taki zdalnie i tyle.. nie ma biura, nic mu nie zapewniasz itd. Koszt studenta brutto = koszt pracodawcy.
@staryhaliny: No jeżeli uważasz, że działalność to nie firma to skończyliśmy dyskusję...Rozumiem, że według ciebie firma to się zaczyna od spółki z o.o. która ma 300 metrowe biuro i co najmniej 10 służbowych mercedesów, bo jak nie ma to to już nie firma.. to jakaś działalność.. Strasznie się mylisz, działalność także może zatrudniać studentów, także może mieć duży obrót roczny, ale przy tym wybierać optymalne rozwiązania jeżeli chodzi o koszty i