Aktywne Wpisy
Richtig_Piwosz +44
Wczoraj znowu odwiedziliśmy castoramę ;)
#pokazpsa #patologiazmiasta na "zakupach" ;)
Korzystając z okazji wołam największych pieniaczy: @jankowalski811: @LosoweKontoLosowegoWykopowicza: @Atsawed: @dktr:
Panowie ostatnio dostali takiego zwarcia że pewnie nadal ich trzyma.
#pokazpsa #patologiazmiasta na "zakupach" ;)
Korzystając z okazji wołam największych pieniaczy: @jankowalski811: @LosoweKontoLosowegoWykopowicza: @Atsawed: @dktr:
Panowie ostatnio dostali takiego zwarcia że pewnie nadal ich trzyma.
sinuh +357
Zależy mi na uzyskanie jak najlepszej detekcji obrazów, które pojawiły się przed kamerą - w celu zliczenia poruszających się obiektów na ekraniie
Operuje na
BackgroundSubtratctorMOG()
ponieważ cienie mnie nie interesują. Niestety działa on słabo w przypadku kolorów pokrewnych, nawet nie specjalnie zbliżonych do siebie - jak dłoń i ściana.Pytanie czy jest jakaś lepsza meta na wykrywanie nowych elementów na obrazie?
Pytanie numer dwa - czy jest jakaś funkcja zliczająca grupy białych pixeli?
#programowanie #opencv
Co do numeru 2: na szybko to można by dać treshold na biały kolor i potem dać funkcję która policzy nam to co zostało.
BackgroundSubtractorMOG()
aby była jak najkorzystniejsza względem rozróżniania kolorów.Co do drugiego. Problem pojawia się taki, że np. taka głowa nie jest jednolitą bryłą, tylko ma w sobie dziury, bo odjęcie od tła nie działa idealnie. Można to rozwiązać tak, żeby takie grupy pixeli obrysowywać jakimś boxem i zliczać ilości rysowania tych boxów?