Wpis z mikrobloga

Są tu jacyś mistrzowie OpenCV?

Zależy mi na uzyskanie jak najlepszej detekcji obrazów, które pojawiły się przed kamerą - w celu zliczenia poruszających się obiektów na ekraniie

Operuje na BackgroundSubtratctorMOG() ponieważ cienie mnie nie interesują. Niestety działa on słabo w przypadku kolorów pokrewnych, nawet nie specjalnie zbliżonych do siebie - jak dłoń i ściana.

Pytanie czy jest jakaś lepsza meta na wykrywanie nowych elementów na obrazie?

Pytanie numer dwa - czy jest jakaś funkcja zliczająca grupy białych pixeli?
#programowanie #opencv
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Sarpens: Co do pierwszego pytania to potem jeszcze pomyślę bo nic od razu nie przychodzi mi do głowy.
Co do numeru 2: na szybko to można by dać treshold na biały kolor i potem dać funkcję która policzy nam to co zostało.
  • Odpowiedz
@Wiktor426: Co do pierwszego - chodzi mi głównie o parametryzację BackgroundSubtractorMOG() aby była jak najkorzystniejsza względem rozróżniania kolorów.

Co do drugiego. Problem pojawia się taki, że np. taka głowa nie jest jednolitą bryłą, tylko ma w sobie dziury, bo odjęcie od tła nie działa idealnie. Można to rozwiązać tak, żeby takie grupy pixeli obrysowywać jakimś boxem i zliczać ilości rysowania tych boxów?
  • Odpowiedz
@Sarpens: Tak jest do tego funkcja - ale dawno nie klikałem w opencv rozpoznawania to sobie nie przypomnę. Jakby nawet zostały puste piksele w środku i próbowało je obwieść to możesz je rozmyć trochę.
  • Odpowiedz