Wpis z mikrobloga

"Wpadło mi w ucho...", odcinek: 14, Soap&Skin. Subskrybuj tag: #wpadlomiwucho

Moim celem będzie przedstawienie tu utworów muzycznych oraz artystów, których ciężko byłoby znaleźć w radiu czy tv, a którzy tworzą na tyle interesującą muzykę, że warto ich posłuchać. A listę artystów, którymi chciałbym się podzielić mam długą. Miło też będzie jeśli okaże się, że artystę którego prezentuje - Ty doskonale znasz. Zatem, zaczynam...

Dzisiejszy odcinek zostanie poświęcony młodej kompozytorce z Austrii, która nazywa się Anja Plaschg a tworzy pod pseudonimem Soap&Skin. Gdy miała 6 lat zaczęła grać na pianinie, a w wieku 14 - na skrzypcach. W tym też czasie zaczęły się zainteresowania muzyka elektroniczną. Co parę lat później wpłynęło na jej twórczość. Połączenie klasycznych instrumentów, pianina, skrzypiec z elementami elektroniki. Jak do tego dodamy trochę melancholii, mrocznych dźwięków, kobiecego wokalu, to uzyskamy muzykę jaka tworzy Soap&Skin.

Nie przedłużając, zaczniemy od utworu "Turbine Womb" z wyśmienitą dla ucha melodią zagraną na pianinie. W tle słychać lekkie smyczki, a melodia powoli się rozkręca. Moment od 1:54 jest genialny.

Na drugi odsłuch zaprezentuje utwór "Fall Foliage", tym razem kompozycja z wokalem. Zaczyna się spokojnym pianinem, by później uderzyć mroczną perkusją i różnymi niezidentyfikowanymi, piskliwymi dźwiękami tle.

Dalej polecam utwór "Mr. Gaunt Pt 1000", również zaczyna się pianinem z instrumentami smyczkowymi w tle. A do tego wokal nucący skromny tekst, składający się zaledwie z trzech zdań.

Utwór "Marche Funèbre", jak z samej nazwy wynika ma iście marszowe brzmienie, poskładane z pociętych brzmień instrumentów smyczkowych.

Warto też wspomnieć o coverze utworu "Voyage Voyage". Stary utwór z 1986 roku autorstwa Claudie Fritsch-Mentrop znanej pod pseudonimem Desireless. W wykonaniu Soap&Skin brzmi to melancholijnie, tak bardzo jak tylko się da.

A na koniec prawdziwa perełka, utwór "Boat Turns Toward The Port", zdecydowanie mój numer jeden z jej repertuaru. Genialna melodia, pianino, smyczki i krzykliwy wokal. Polecam.

Ciekawostki:

Wpływ na twórczośc Soap&Skin mieli tacy artyści jak: Xiu Xiu, Cat Power, Björk, Nico, Aphex Twin oraz kompozytorzy Sergei Rachmaninoff i genialny Arvo Pärt.

A jeśli ktoś chciałby posłuchać Anje Plaschg na żywo, to wystąpi ona 22 lutego w Krakowie i 23 w Warszawie.

PS. Wersja alternatywna strony tytułowej odcinka, dostępna jest tutaj.

Informacje techniczne:

Jeśli nie chcesz przegapić kolejnego odcinka to subskrybuj tag #wpadlomiwucho lub dodaj mój profil do obserwowanych.

Postaram się w miarę możliwości prezentować nowe odcinki regularnie, a każda subskrypcja będzie moim motorem napędowym.

Zatem jeśli szukasz interesującej muzyki, lubisz nowe brzmienia i nie zamykasz się na jeden gatunek - to zapraszam do subskrypcji.

#muzyka

#oswiadczenie

#wpadlomiwucho

Spis wszystkich odcinków i zespołów/artystów którzy w nich wystąpili:

1. Ramona Falls

2. Bang Gang

3. Fluke

4. Anoice

5. Eskmo

6. Baths

7. Emancipator

8. ortoPilot

9. Lamb

10. The Kilimanjaro Darkjazz Ensemble

11. Kammerflimmer Kollektief

12. The Temper Trap

13. Max Richter
Emtebe - "Wpadło mi w ucho...", odcinek: 14, Soap&Skin. Subskrybuj tag: #wpadlomiwuch...

źródło: comment_vvx6yu8M1ewbU6aByKFlBbKDhb7cDeQF.jpg

Pobierz
  • 2
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Tutaj mój ulubiony utwór - The Sun http://www.youtube.com/watch?v=CFMAgZwL-4o + to czego można się spodziewać na koncercie (po zagraniu The Sun - po 3:40- światło zgasło, kiedy zaświeciło się ponownie okazało się że Anji nie ma na scenie - przeszła na tył sali, po czym wracała do fortepianu śpiewając coś po niemiecku :)
  • Odpowiedz