Wpis z mikrobloga

Pochodzenie i znaczenie nazwy Słowian

Chciałem przedstawić wam w ramach dalszego przybliżania kultury dwa znakomite cytaty z jednej książki, które niestety są mało znane w ogóle społeczeństwa polskiego.Bo niestety na języku polskim czytamy mitologie grecką a nie czyta się mitologi polskiej tak samo jak na historii mało wspomina się o czasach przedchrześcijańskich na ziemiach naszej ojczyzny. A badania archeologiczne, kulturowe, językowe oraz na skromnych źródłach piśmienniczych oraz badaniach folkloru odkryły bardzo wiele z tego jak duchowość słowian wyglądała.

Zasługuje na uwagę zawartość ideowa nazwy Słowian, jeśli stanie się na gruncie przeważającego dziś jej objaśnienia etymologicznego jako pochodnej od *slovo, „słowo'". Pojmuje się ją i słusznie, jako określenie tych, którzy mówią słowem zrozumiałym, dostępnym dla członków wspólnoty, co znajduje swój kontrast w słowiańskim określeniu Germanów z *n, Niemcy, „ludzie niemi,o mowie niezrozumiałej.

Pojawiła się nowa próba zrozumienia nazwy etnicznej Słowian w nawiązaniu do obocznego hydronimu Dniepru (przypisywanego jakiemuś ludowi staroeuropejskiemu), mianowicie do epitetu poetyckiego Slavuta i Slavutić zachowanego w epice i poezji staroruskiej w późnych zapisach, ale też w Słowie o wyprawie Igora: o Dnepre-Slovutićju. *Slovuta = *Slovątb „sławić", ale rdzeń się-ga dalekiej przeszłości (k'len „płynąć"). Istniała już hipoteza, że Slovène pochodzić mogą z nazwy rzecznej. Gottfried Schramm proponuje oboczność Dniepr-Sławuta jako podstawę wywodu na-zwy etnicznej: Slovçta: [Slovęt-n-] *Slovęn- > Sloven-

cytaty pochodzą z Aleksander Gieysztor "Mitologia Słowian"

#ciekawostki #ciekawostkihistoryczne #mitologia #slowianie #slowianskapolska #etymologia
karolgrabowski93 - Pochodzenie i znaczenie nazwy Słowian

Chciałem przedstawić wam w ...

źródło: comment_sNt3nvkasbpQUS1LPatsxSUnATMHKNOE.jpg

Pobierz
  • 4
Chciałem przedstawić wam w ramach dalszego przybliżania kultury dwa znakomite cytaty z jednej książki, które niestety są mało znane w ogóle społeczeństwa polskiego.

@karolgrabowski93: Nie żebym się czepiał ale na wikipedii jest to nawet opisane.
@LordOfTheBananas: tak wiem ale niestety naprawdę większość ludzi z tego co już w swoim życiu słyszałem myśli że pochodzą od słowa slave czyli niewolnik. I jest to moim zdaniem propaganda archeologów niemieckich którzy szczególnie w czasach 3 rzeszy próbowali jak najbardziej Słowian upodlić . Taka moja subiektywna opinia i po prostu chciałem żeby trafiło to do szerszego kręgu.