Wpis z mikrobloga

Chciałem tylko napisać i zarazem zainteresować was grą - Endless Legend.

Od paru dni baaardzo intensywnie gram w ten tytuł (już ponad 21 godzin gry w dwie doby) i powiem wam, że to jest naprawdę rewolucyjna produkcja.

Recenzje i oceny w internecie też ma zresztą bardzo pozytywne.

Dla kogo jest ta gra?

Jeśli lubisz strategie turowe w klimatach fantasy, takie jak choćby seria HoMM, Disciples czy Age of Wonders i szukasz czegoś naprawdę rozbudowanego, strategii z prawdziwego zdarzenia, z mnogością opcji, pełnej oryginalnych rozwiązań, których jeszcze nie było (a w każdym razie nie w żadnej popularnej grze fantasy tego typu), oraz oryginalnym światem dark fantasy z nieszablonowymi rasami i nacjami, innymi niż te oklepane w kanonie fantasy, to Endless Legend powinno ci się bardzo spodobać.

Ta gra jest generalnie znacznie bardziej rozbudowana niż seria Heroes of Might and Magic i duużo bardzo oryginalna. Mimo iż jestem fanem hirołsów to śmiem jednak twierdzić, że ta gra chyba znacznie przewyższa bardzo popularną serię, i to pod wieloma względami.

Chyba jedne co mi przychodzi do głowy, a w czym ta gra nie może konkurować z HoMM to bitwy. Co prawda są fajne i można w nich bardzo ciekawy sposób wykorzystywać ukształtowanie terenu, to jednak... po za tym taktycznym korzystaniem z terenu to bitwy nie mogą równać się z pełnymi taktyki i ciekawych manewrów oraz magii bitwami z HoMM. Wszystko dlatego, ze ma się zbyt małą kontrolę nad armią, przeciwnik wykonuje ruchy już po wydaniu przez nas rozkazów (przez co jednostka na którą wysłaliśmy atak może się przemieścić nim nasze oddziały ją zaatakują i wszystko potoczy się inaczej, wojska staną na innych polach etc), oraz dlatego, ze nie można używać takiej magii jak w HoMM na polu bitwy.

Generalnie - Pod względem złożoności strategicznej i tych wszystkich możliwości które będą rajem dla miłośników strategii to śmiem twierdzić, że ta gra gruubo przewyższa serię HoMM, Disciples i Kings Bounty we wszystkich aspektach za wyjątkiem samych w sobie bitew, taktyki na polu bitwy.

Pod względem bitew możliwości taktyczne wypadają lepiej niż w Disciples 1 i 2, ale wyraźnie gorzej niż HoMM.

Zresztą zobaczcie sami. Możecie jesli nie jesteście przekonani poczytać recenzje w necie.

Według mnie ta gra to jedna z najlepszych strategii w klimatach fantasy jakie w ogóle powstały, z jakimi się zetknąłem.

Gorąco polecam!

#gry #steam #enedless #oswiadczenie #heroes3 #homm3 #disciples2
C.....i - Chciałem tylko napisać i zarazem zainteresować was grą - Endless Legend.

...

źródło: comment_I38zNfDFFMx4aXSCWELLwp8oZV6tOXVC.jpg

Pobierz
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@MrEid: Nie grałem w Cywilizacje, ale z tego co mi wiadomo to chyba tak. Takie jakby połączenie Cywilizacji z grami typu HoMM, czy Disciples.

@MatematycznyPlomien: Nie, akurat w Age of Wonders 3 nie grałem. Ale grałem w Heroes 2, 3, 4, 5 i Heroes Online, oraz w Disciples 2 i 3, a także w Kings Bounty.

I jako fan tych tytułów mogę polecić Endless Legend. Jest naprawdę ciekawie zrobione. Nie wiem czy każdemu przypadnie do gustu, ale jak dla mnie to cud i miód. Jedynie do bitew jak pisałem
  • Odpowiedz