Czas rozpoczac warzenie. :) Imperial Belgian IPA, 25BLG, 110IBU. W szklance butelkowane kilka dni temu Saison z zielonym pieprzem. Jeszcze niedostatecznie nagazowane. #chwalesie #piwo #piwowarstwo
@Mietek997: @bartosz-domagalik: Na początku miał być to dubbel belgijski, ponieważ wcześniejszy który warzyłem wyszedł zacnie. Jedyne co chciałem zmienić to chmielenie tak na 70IBU, ale z biegiem czasu receptura się pozmieniała i na samym końcu wyszło mi coś takiego. :) Zasyp to Pale Ale 66%, Wiedenski 15%, po 6% carapils, abbey i caraaroma. Zamiast carapils mialem dać wiecej wiedenskiego, ale w sklepach mozna zamawiac takie ilosci, ze wtedy zostalo by
Zaczynam filtracje pierwszego Saisona. Powinno wyjsc 25l ,15 BLG, 36 IBU. Na aromat daje odrobine Equnoxa i Nelson Sauvin. Dodatkowo mysle o przyprawach i tutaj chcialbym sie poradzic. Czy bedzie ok jak dodam kolendre, zielony pieprz i skorke grapefruita? Slyszalem ze czarny pieprz daje aromaty apteczne, a jak jest z zielonym? #piwo #piwowarstwo
@stjimmy: Zasyp: pilzneński, wiedeński, carabelge i zakwaszający. Drozdze Danstar Belle Saison, a chmiele Equinox na goryczke i aromat i Nelson Sauvin na smak i aromat. Oraz dodatki, zielony pieprz, kolendra i skorka grapefruita.
@Quimeen: Ostatnio robiłem prawie klon Electric India z BD. Do gotowania na ostatnie 5 minut poszło 200g miodu spadziowego (lubię, a wrzosowego nie mogłem znaleźć), a na flameout łyżka świeżo zmielonego pieprzu czarnego i starta skórka z 4 pomarańczy. Cały dom potem tą pomarańczą pachniał :D Dziwnych aromatów od pieprzu jak na razie nie zauważyłem
We don't care about the young folks.
Talkin' 'bout the young style.
And we don't care about the old folks.
Talkin' 'bout the old style too.
We don't care about their own faults.
Talkin' 'bout our own style
All we care 'bout is talking.
Talking only me and you.