- 463
- 1
- 45
@lukaszcba1989: @cheeky_90: @Trzesidzida: @GumaMambaPl: @Wolowinka: @miesoarmatnie
Robię ją na kamieniu, piekarnik na maksymalną temperaturę, 250st w moim wypadku.
Przepis na którym się wzoruję to ten od Gennaro:
https://www.youtube.com/watch?v=n-VRntrbypI
Na początku robiłem wszystko wg jego proporcji, ale jednak musiałem go trochę zmodyfikować. Jeśli chodzi o sposób wyrobienia ciasta, czas leżakowania itd to robię wszystko wg wskazówek mistrza natomiast poniżej moje proporcje na 3 cieniutkie pizze ok 32cm.
400gr
Robię ją na kamieniu, piekarnik na maksymalną temperaturę, 250st w moim wypadku.
Przepis na którym się wzoruję to ten od Gennaro:
https://www.youtube.com/watch?v=n-VRntrbypI
Na początku robiłem wszystko wg jego proporcji, ale jednak musiałem go trochę zmodyfikować. Jeśli chodzi o sposób wyrobienia ciasta, czas leżakowania itd to robię wszystko wg wskazówek mistrza natomiast poniżej moje proporcje na 3 cieniutkie pizze ok 32cm.
400gr
- 0
@grundzio12: Przeważnie robiłem sos z gotowej passaty, ale na tej ze zdjęcia jest wg takiego prostego przepisu. Mianowicie puszka krojonych pomidorów do garnka i na małym ogniu 20-30min dusić, w międzyczasie posolić, popieprzyć i ja akurat dodaję odrobinę octu balsamicznego. Przemieszać od czasu do czasu.
- 1
@lukaszcba1989: @cheeky_90: @Trzesidzida: @GumaMambaPl: @Wolowinka: @miesoarmatnie @grundzio12
Zapomniałem dodać, że kamień kładę bliżej góry piekarnika, a nie na środku, ponieważ mój piekarnik coś słabo trzyma temperaturę i piekąc ją na środkowym brzegi nie zawsze się ładnie wypiekały.
(nagrzewam góra/dół)
Zapomniałem dodać, że kamień kładę bliżej góry piekarnika, a nie na środku, ponieważ mój piekarnik coś słabo trzyma temperaturę i piekąc ją na środkowym brzegi nie zawsze się ładnie wypiekały.
(nagrzewam góra/dół)
- 0
@arcanos: Wspomniany Gennaro Contaldo podaje w przepisie 10g świeżych drożdży na 500g mąki więc nie rozumiem po co miałbym dawać te mikroskopijne dawki typu 0.2g.
Domyślam się, że ten przepis z leżakowaniem 8/24h jest świetny, ale powyższy przepis jest również bardzo dobry, szczególnie że po godzince z małym hakiem masz pyszną pizzę.
Domyślam się, że ten przepis z leżakowaniem 8/24h jest świetny, ale powyższy przepis jest również bardzo dobry, szczególnie że po godzince z małym hakiem masz pyszną pizzę.
- 0
@grundzio12: Może zbyt dużo tego sosu plus spore obciążenie dodatkami?
#weganizm #wegetarianizm #gotujzwykopem