Czy znajdzie się tutaj jakiś posiadacz L hydroconquesta w automacie ? Jestem na kupnie i ciekawią mnie opinie z użytkowania na co dzień. Druga sprawa czy lepiej brać starszą wersje z werkiem l633 czy nowszą l888 ? ( ͡°͜ʖ͡°) #zegarki
Witam piwowarskie świry. Szybkie pytanko. Jak zmodyfikować wodę pod NEIPA? Mój dostawca wody podaje bardzo mało parametrów wody także znam tylko przybliżoną twardość, która wynosi od 14 do 19.6 stopni niemieckich oraz PH które wynosi 7.6. Wstępnie myślałem o rozcieńczeniu wodą demineralizowaną oraz zbiciu PH kwasem mlekowym. #piwowarstwo
@potok555: Patrząc na Twoje doświadczenie to skupił bym się na początku na uporządkowaniu całego procesu, na układaniu receptur, na temperaturze zacierania, na zadawaniu drożdży w dobrej temperaturze, na ilości i kondycji drożdży, temperaturze fermentacji i nareszcie na powtarzalności. Poprosiłeś o pomoc przy modyfikacjach wody a tak naprawdę nie wiesz w ogóle po co, jak i jaki ma być tego efekt. Nie pisze tego aby być nie miłym ( ͡°͜
Kwasy na kveikach, ktoś robił? Jakieś rady? Sprzęt po kwasie trzeba naoh umyć by normalnie używać? Czy wystarczy zabić lacto drugim gotowaniem? #piwowarstwo
@mer: Wszystk zależy jak chcesz zakwaszać. IMO najlepiej w domu robić kettle sour, czyli zacierasz, wysładzasz, przelewasz gdzieś gdzie możesz utrzymać temperaturę w okolicach 40c, wrzucasz lacto, zostawiasz na 24-48h. Po tym zabiegu normalnie gotujesz brzeczke i do fermentora. Plus tej metody jest taki, że jak zakwaszać będziesz w garnku to nic nie musisz specjalnie czyścić i odkażać(żadne wariacje z naoh itp z fermentorami i rurkami). Druga metoda to tak jak
@mer: tylko Ci jeszcze poradzę :) Jak zadasz lacto to staraj się żeby nie było dostępu do tlenu. Mój pierwszy SAŁER jak gotowałem śmierdział żurkiem, starym serem żółtym, skarpetami itp. Piwo po fermentacji do kibla :/ JAk to mówią człowiek całe życie się uczy, później już było lepiej ( ͡°͜ʖ͡°)
@wertychochlik: @jmyung: kocham chmiel żywiczny taki jak był kiedyś Simcoe - już niestety nie jest. Citra też częściej cebula niż cytrusy. Mosaic zamiast nafty - cytrusy, trochę nafty i tropiki to wszystko IMO
Po prostu naszej drużynie zabrakło "pazerności" na zwycięstwo, zespół Zagłębia miał tą "pazerność" większą i wygrał spotkanie. Chciałbym zaznaczyć, że budowanie zespołu to jest proces i my cały czas w tym procesie się rozwijamy, "budujemy" zespół. Nie można winić pandemi ani absencji niektórych zawodników, myślę że zarząd wie co robi i wierzy w ten projekt bk to są chłopaki z bardzo dużymi umiejętnościami ( ͡°͜ʖ͡°) Ja
Cześć Mirki i Mirabelki! Punktualnie o północy zakończyliśmy przyjmowanie zgłoszeń do udziału w zabawie. W drugim etapie udział weźmie 537 uczestników. Przygotują oni paczki, które powędrują do 8 różnych krajów. W pierwszym etapie rozpatrzyliśmy 726 zgłoszeń weryfikacyjnych, z których większość (426) zostało zaakceptowanych za pierwszym razem. Drugiej próby potrzebowało 89 osób, za trzecim razem udało się to 17 osobom, a 5 rekordzistów potrzebowało 4 prób. W losowaniu par udział weźmie 418 uczestników
Ja przerabiałem na początku whirlpool następnie kilka różnych hopspiderów i po kilku latach i po przerobieniu 100 różnych sposobów na chmielenie wróciłem do Whirlpoola ( ͡°͜ʖ͡°) myślę, że wraz z ilością warek oraz doświadczenia każdy wraca w końcu do Whirlpoola :)
@jankielsynpasterza: Nom najwyższa wydajność chmielenia i na goryczkę i na aromat. Praktycznie każda drobinka granulatu ma kontakt z brzeczką. W hopspiderach jednak ten chmiel jest trochę zbity i nie pływa swobodnie
@jankielsynpasterza: Na końcówkę gotowania wrzucasz chłodnice i łyge (żeby zdezynfekować), następnie chłodzisz elegancko do tych 16c powiedzmy, wyciągasz chłodnice a łygą mieszasz od zewnątrz garnka do środka, zaczynając powoli, coraz szybciej aż Ci się robi taki wirek na środku przypominający kształtem lejek. Czekasz z 10-20min z zamkniętą pokrywką i masz pięknie stożek chmielin i osadów białkowych na środku. Następnie rureczką blisko ścianki garnka zasysasz i do fermentora ( ͡°͜
@Podstarzaly_Mandalorianin: No ja teraz robię w garze z pompą ( ͡°͜ʖ͡°) a kilka lat temu w zwykłym. W czym Ci pompa przeszkadza? Albo inaczej jaki gar?
Rozlałem wczoraj piwko w butelki, jako ze mi zabrakło butelki to wolałem końcówkę w butelkę plastikowa zobaczyć jak będzie pracowało, no i minęło już 16godzin a butelka się nie naprężyła. Dałem około 3G glukozy na butelkę 0.5l