Kumys z kwaśnego mleka krowiego - przepis
W zależności od oczekiwanego stężenia alkoholu, na kumys czeka się od 1 dnia (około 1%) do 4 dni (około 3%). Podstawa fermentacji to ilość laktozy. W mleku klaczy jest 6-7% a w krowim 4,6 do 4,9%.
freedomseeker z- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 17
Komentarze (17)
najlepsze
Hej, tak wykopałem, a to z powodu zdrowotnego wpływu produktów ze sfermentowanego mleka i mojej fascynacji serowarstwem.
Ponieważ interesuję się kiszonkami, probiotykami, psychobiotykami i hormonami to miałem już trzy AMA na ten temat i kilka znalezisk:
https://www.wykop.pl/link/6262451/ama-na-temat-produkcji-jogurtu-podnoszacego-poziom-testosteronu/
https://www.wykop.pl/link/6343291/kiszona-cebula-naturalne-lekarstwo/
https://www.wykop.pl/link/6322335/ama-na-temat-produkcji-jogurtu-podnoszacego-poziom-testosteronu/
Na tym AMA jak byłem jeszcze "zielonką" miałem 51 wykopań i 3,2 tys. wyświetleń i chyba o mało co nie trafiło to na główną i miałbym osiągnięcie do kolekcji. Jak się
Polecam.
Ja postaram się od czasu do czasu propagować robienie kumysu ponieważ to jedyny zdrowy napój alkoholowy.
Otóż pozwolę się z Tobą nie zgodzić ponieważ jeżeli ktoś nie ma problemów alkoholowych to kumys właśnie jest zdrowym napojem bo 1% alko to co to jest a kumys posiada więcej zalet których nie ma w winie ani tym bardziej w piwie.
Uważano, że kumys ma właściwości lecznicze. Na początku XX wieku zalecano kumys jako środek pomocny w leczeniu chorych na gruźlicę (także w sanatoriach np. w Nałęczowie).
Kumys zawiera