Dlaczego cukrzyca jest tak niebezpieczna przy koronawirusie?
Po internecie krąży grafika, która pokazuje, że cukrzyca jest drugą najniebezpieczniejszą chorobą współistniejącą przy zarażeniu się koronawirusem. Chcę wytłumaczyć dlaczego tak właśnie jest. Cukrzyca typu 1 to choroba autoimmunologiczna, czyli taka, w której nasz układ odpornościowy niszczy...
Cukrzyk2000 z- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 63
- Odpowiedz
Komentarze (63)
najlepsze
"Diabetycy są bardziej narażeni na wszelkiego rodzaju infekcje, a rany goją się znacznie wolniej" - to przede wszystkim przy źle lub nieleczonej cukrzycy.
"Niedobór insuliny przyczynia się do upośledzenia procesu fagocytozy..." - przy typie pierwszym podawana jest insulina w formie iniekcji, więc też nie wiem po co o tym pisać
Ja np już zauważyłem dziesiątki postów przerażonych osób na grupach fb powiązanych z
Mechanizm który podałeś, według źródeł nie ma żadnego poparcia naukowego. Trzeba też brać pod uwagę sam mechanizm działania wirusa i rozwijającej się późniejszej infekcji.
Równie dobrze nasilenie objawów można tłumaczyć tak (spoglądając do książki od patofizjologii): hiperglikemia (w cukrzycy) nawet dobrej prowadzonej -> wzmaga powstawanie liczby wolnych rodników w organizmie -> z kolei wolne rodniki nasilają obrzęk pęcherzykowy poprzez
"Jeśli cukrzyca jest dobrze kontrolowana, ryzyko rozwoju ciężkiej postaci zakażenia COVID-19 jest podobne do tego, które obserwujemy w populacji ogólnej.
U osób ze złą kontrolą choroby i wahaniami poziomu cukru istnieje większe ryzyko rozwoju powikłań cukrzycowych. Obecność choroby serca lub innych powikłań poza cukrzycą może dodatkowo zwiększać ryzyko pacjenta związane z rozwojem ciężkiej postaci COVID-19.
Ryzyko u pacjentów z cukrzycą typu 1 i 2 jest
Komentarz usunięty przez moderatora