@deixkivi: tylko tych zawierających margarynę (utwardzone tłuszcze roślinne).
Np w USA niedawno całkowicie zakazali sprzedaży produktów do których dodana była margaryna i jakoś sklepy nie są puste.
U nas zresztą też można bez większych problemów kupić jedzenie nie zawierające margaryny -tylko że jest droższe. Przykładowo nie musisz jeść masła orzechowego felix które jest w rzeczywistości tanią margaryną z dodatkiem orzeszków możesz zamiast niego jeść masło orzechowe z lidla które jest zrobione
@orkako: Jeszcze trochę i się okaże, że najlepiej to się zabić. Żarcie chemiczne, gleba zatruta, woda zatruta, powietrze zatrute, promienie słoneczne zabijają, a ich brak doprowadza do depresji itp. itd.
@kuzyn123: Tak samo hodujesz rośliny na skażonej glebie. Nic już na tym świecie nie jest zdrowe i nie ma co robić histerii o to. Wiadomo, że najlepiej ograniczyć śmieci, ale i tak one dostaną się do twojego organizmu inną drogą. Własny chleb? A mąka i inne składniki to skąd są i czy aby na pewno w tej mące nie ma odpadów? #!$%@? i tyle.
czy jest tu ktos kto zna sie na zywnosci? dla czego tluszcze roslinne sa dodawane do praktycznie wszystkiego, co to daje i dla czego nie mozna bez tego ew. kompletnie bez tluszczow (roznych) produkowac pozywienia?
@bmxr3asY: same tłuszcze roślinne nie są niezdrowe, można je dodawać bez obaw o zdrowie - ale tam mowa o margarynie czyli utwardzonych tłuszczach roślinnych.
To właśnie proces zamiany oleju w margarynę powoduje się tłuszcz staje się bardzo niezdrowy.
@moon_bluebird: niektórzy to jeszcze tkwią w zamierzchłych mitach powielanych i utrwalanych przez konowałów zwanych lekarzami, dietetyków i lobby farmaceutyczne. Kiedy widzę te argumenty z cholesterolem to mnie krew zalewa. Mam wtedy pewność, że takie zacofanie reprezentują ludzie starej daty lub ogłupieni fit, wege oszołomi. Do której grupy się zaliczasz? I powiedz no, skoro takie mądrości tu wypisujesz, na czym opierasz te tezy o cholesterolu, jaką masz wiedzę? Wiesz cokolwiek o cyklu
@JayJay12: Wiele przetworzonych produktów jest naprawdę smacznych, wyglądają apetycznie i ładnie pachną. Ludziom to może smakować, niektórzy wręcz szukają takich produktów. Ale jak zobaczysz na skład, to ciężko tam doszukać się czegokolwiek naturalnego. Często produkt na półce składa się praktycznie w całości z innych półproduktów które powstały w wyniku obróbki spożywczo-chemicznej. Do tego dodają różnego rodzaju utwardzacze, stabilizatory smaku, wzmacniacze aromatu i ludzie się cieszą jakie to smaczne. Ale że jedzą
W Szkocji jest bar który serwuje batony mars smażone na głębokim oleju ot , ciekawostka.
@Fragles75: No, byłem w takim barze ale nie odważyłem się tego zjeść. My w nocy na gastro fazie wpieprzamy kebaby a oni marsy smażone na głębokim oleju. Generalnie to nawet ciężko mi wyobrazić sobie, jak to smakuje ;)
Komentarze (299)
najlepsze
Np w USA niedawno całkowicie zakazali sprzedaży produktów do których dodana była margaryna i jakoś sklepy nie są puste.
U nas zresztą też można bez większych problemów kupić jedzenie nie zawierające margaryny -tylko że jest droższe.
Przykładowo nie musisz jeść masła orzechowego felix które jest w rzeczywistości tanią margaryną z dodatkiem orzeszków możesz zamiast niego jeść masło orzechowe z lidla które jest zrobione
To właśnie proces zamiany oleju w margarynę powoduje się tłuszcz staje się bardzo niezdrowy.
Ludziom to może smakować, niektórzy wręcz szukają takich produktów. Ale jak zobaczysz na skład, to ciężko tam doszukać się czegokolwiek naturalnego. Często produkt na półce składa się praktycznie w całości z innych półproduktów które powstały w wyniku obróbki spożywczo-chemicznej. Do tego dodają różnego rodzaju utwardzacze, stabilizatory smaku, wzmacniacze aromatu i ludzie się cieszą jakie to smaczne. Ale że jedzą
@Fragles75: No, byłem w takim barze ale nie odważyłem się tego zjeść. My w nocy na gastro fazie wpieprzamy kebaby a oni marsy smażone na głębokim oleju. Generalnie to nawet ciężko mi wyobrazić sobie, jak to smakuje ;)