Składniki, 6 porcji:
• około 600 g mięsa gulaszowego (np. wołowiny, cielęciny, baraniny, jagnięciny)
• około 100 g boczku
• 1 duża cebula
• 3 ząbki czosnku
• 3 papryki, np. w 3 kolorach
• 3 pomidory
• 5 ziemniaków
• 2 łyżki masła i1 łyżka oliwy
• 4 łyżeczki mielonej wędzonej papryki (lub słodkiej) + 1/2 ostrej papryki
• 3 łyżki sosu sojowego (opcjonalnie)
• 1 łyżka koncentratu pomidorowego
• gorąca woda lub domowy bulion
Przygotowanie:
Przygotować składniki: mięso pokroić w około 2cm kostkę i ocieplić do temperatury pokojowej. Boczek pokroić w plasterki a następnie w 2 cm cienkie paseczki. Cebulę drobno posiekać, czosnek przetrzeć przez praskę lub posiekać. Paprykę pokroić w większą kostkę, pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki. Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę, włożyć do miski i zalać zimną wodą, odstawić.
Do garnka wrzucić boczek i obsmażyć
Dodać masło i oliwę, gdy tłuszcz będzie gorący dodać cebulę i smażyć ją na umiarkowanym ogniu przez około 6 minut mieszając, lekko ją rumieniąc. Pod koniec dodać czosnek i smażyć jeszcze przez 1-2 minuty.
Włożyć mięso i dokładnie obsmażyć je z każdej strony. Mięso najlepiej smażyć partiami, wkładając do garnka po 3 - 4 kawałki mięsa jednocześnie, tak aby temperatura w garnku się nie zmniejszyła. Mięso musi być szybko i dokładnie obsmażone na większym ogniu, wówczas zachowa soczystość i po ugotowaniu nie będzie suche.
Dodać mieloną paprykę w proszku, sos sojowy i koncentrat pomidorowy, wymieszać. Pod chwili wlać 1 szklankę gorącej wody, doprawić solą i pieprzem, zagotować. Gdy gulasz będzie już równomiernie bulgotał, ustawić umiarkowany ogień i gotować przez około 2 godziny, do czasu aż mięso będzie miękkie (w warunkach domowych ustawić gulasz na minimalnym ogniu z uchyloną przykrywką). W międzyczasie uzupełniać gorącą wodę lub bulion, w miarę jak będzie ich ubywało, tak aby mięso było prawie całe przykryte.
Dodać ziemniaki, posolić i delikatnie wymieszać. W razie potrzeby dodać wody lub bulionu. Gotować przez około 15 minut lub do czasu aż ziemniaki będą prawie miękkie, ale jeszcze jędrne w środku.
Dodać paprykę i gotować przez około 5 minut. Dodać pomidory,
delikatnie wymieszać, gotować przez około 1-2 minuty i zdjąć z ognia.
smacznego!
Komentarze (7)
najlepsze
a gotowe danie niestety było tak długo wyczekiwane przez gości, że zniknęło w mgnieniu oka i nie zdążyłem zrobić zdjęcia..
Zgoda, wiec to wariacja na temat bogracza...Mój tez nie jest klasyczny, bo dodaję pieczarki. Czym byłaby sztuka kulinarna bez fantazji (: