10 mitów na temat miodu – krótki i fachowy poradnik dla konsumentów.
Specjalnie dla Wykopu napisałem krótki poradnik czym się kierować przy zakupie miodu, bo przeraziła mnie ich jakość w mojej okolicy. W marketach, na targach – wszędzie możemy naciąć się na trefny towar. Jeżeli przeczytasz te 10 punktów na pewno uda Ci się tego uniknąć.
1. Najlepszy miód jest skrystalizowany: FAKT.
Miód krystalizuje i tworzy jednolitą masę od 2 dni do ok. miesiąca. Wynika to z zawartości cukrów. Np. Miód akacjowy ma więcej fruktozy, dlatego krystalizuje dłużej (kilka miesięcy).
Jeżeli miód nie krystalizuje lub rozwarstwia się to przyczyny mogą być dwie: był przegrzany, a więc utracił swoje właściwości lub ma w sobie cukier/syrop fruktozowo-glukozowy i jest szkodliwy dla zdrowia. Dwa przykłady niepoprawnej krystalizacji :
(uwaga: czasami miód gryczany może się tak rozwarstwiać i nie jest to złe)
Również przyjrzyj się okresom kwitnienia: np. wiśnia i jabłoń kwitną w maju, jest to wczesny miód, który szybko krystalizuje (ok. 1-3 dni)
Pęcherzyki powietrza zwane nawisami. One akurat bardzo dobrze świadczą o jakości miodu. Powstają podczas wlania świeżego miodu do słoika, w którym ten naturalnie krystalizując, powoli wypuszczał ku górze pęcherzyki powietrza. Ich obecność znaczy, że miód jest rozlewany na bieżąco i nie był poddawany obróbce termicznej. Mogą przybrać różne kształty:
WAŻNA UWAGA: miód akacjowy krystalizuje trochę dłużej od innych. Dlatego często jest wytrychem dla producentów, którzy nazywają tak swoje rozgrzane/zmieszane miody. W tym roku akacja nie miodziła (w wyniku dużych opadów w całej Polsce). Czasem po prostu lepiej nie ryzykować i wybrać skrystalizowany miód innego gatunku.
2. Najlepszy jest miód spadziowy: MIT.
Miód spadziowy jest najdroższy, dlatego często błędnie mówi się że jest najlepszy. Prawda jest taka, że jest to najrzadziej występujący miód - w przeciwieństwie do np. rzepaku czy wielokwiatu. Metoda jego pozyskania też jest nieco inna: w skrócie można powiedzieć, że jest podwójnie przerobiony: przez pszczoły i czerwce/mszyce. Ważną rolę odgrywa też kolor, ciemnobrązowy, który przyciąga uwagę i sprawia, że jesteśmy w stanie więcej za niego zapłacić. Po prostu każdy miód ma różne zastosowania.
3. Jeżeli kupować miód to tylko od pszczelarza: PRAWDA.
Miody dostępne w sklepach to często mieszanka miodów z UE i poza UE. Te miody trzeba odrzucić w pierwszej kolejności. W drugiej kolejności należy starać się wybierać miody od konkretnej osoby, a nie mieszanki z danego regionu.
W sklepach przeważa miód z UE i poza UE. Zawsze jest to zaznaczone na etykiecie małymi literami. Najczęściej są to „miody” z Chin, Rumunii, Ukrainy.
4. Miód leczy.
Takie określenie na etykiecie jest prawnie zakazane. (Art. 46 ustawy o bezpieczeństwie żywności). Czy jest to zasługa firm farmaceutycznych, czy troska o społeczeństwo - takie mamy prawo, z prawem się nie dyskutuje. W każdym razie zdrowotne działanie miodu najlepiej odczujemy jedząc go regularnie, a nie tylko w razie przeziębienia. Mój dziadek mawia: kto je miód, żyje aż do śmierci.
5. "Kto ma pszczoły ten ma miód". MIT.
Ostatnie lata pokazują, że pszczelarze nie radzą sobie z podstawowym problemami. Pasożyty (Warroza) niszczą pszczoły na równi z pestycydami. Do tego dochodzi złe przygotowanie do zimy (wykarmienie pszczół cukrem to spory wydatek, którego nie potrafią ponieść niektórzy pszczelarze).
6. Miód malinowy smakuje malinami: MIT.
Miody nigdy nie smakują owocem, tylko pyłkiem z kwiatu. Miód smakujący np. malinami to mieszanka miodu i syropu. To samo dotyczy koloru miodu: miód balansuje w kolorach biały – zółty - brązowy.
7. Certyfikaty to gwarancja jakości: PÓŁPRAWDA.
Miód oprócz KONIECZNEGO numeru weterynaryjnego (musi być podany na etykiecie!), może posiadać certyfikaty. Certyfikat Polskiego Związku Pszczelarskiego nie jest gwarantem dobrego miodu (łatwy do dostania). Z kolei certyfikaty Eko są drogie (nieraz bardzo drogie) i rzadko który pszczelarz może sobie na nie pozwolić.
8. Cena miodu jest zbyt wysoka: MIT.
Porównajmy cenę miodu do np. ceny masła czy np. cukierków. Oczywiście, mowa o miodzie bez domieszek cukru/syropu. W tym roku pszczelarze narzekają, że wybrali o połowę mniej miodu niż w latach ubiegłych. Głównie za sprawą kapryśniej pogody. A cena miodu i tak nie poszła w górę.
9. Nie słodzić herbaty miodem: PÓŁPRAWDA.
Rzeczywiście w wysokiej temperaturze pozbywamy się większości cennych wartości miodu (enzymy, olejki eteryczne). Ale wciąż lepsze to niż cukier.
10 .Miód nie dla cukrzyków i małych dzieci: PÓŁPRAWDA.
Miód może wspomagać leczenie cukrzycy (słowa m.in. prof. Bogdana Kędzi), ale zawsze należy to konsultować z lekarzem dietetykiem. Podobnie u dzieci. Są bardzo różne zdania na ten temat, ale przeważają te, aby dawać dziecku dopiero powyżej 1 roku.
Mam nadzieję, że się przyda. Wołam zainteresowanych: @
darosoldier: @
SynGromu: @
kloner11:
Komentarze (223)
najlepsze
A tak serio. Na prawdę taka mikstura wzmacnia. Widzę po sobie. Jasnością jest że są różne "urban legends:" na
Ja jak jadę na rower to zabieram bidon, do którego leję wodę, ładuję łygę miodu i szczyptę soli (nie wpływa negatywnie na smak jeśli ilość sensowna). Działa koncertowo - lepiej niż jakikolwiek kupiony w sklepie izotonik, a słój miodu starcza na długo więc jest też tanio.
Od lewej:
- ze spadzi iglastej
- lipowy
- akacjowy
- gryczany
Dlaczego tak jest? w tym roku akacja zawiodła praktycznie w całym kraju i pszczoły doniosły nektaru z innych kwiatów. Ludzie się przyzwyczaili, że akacja musi być płynna wiec pszczelarze podgrzewają i tyle :) serio. Jesli zrobił to w miare niskiej temp. czyli ok 42 st. to nie jest źle. Lecz nie
Nie ogarniam tych patyczków dedykowanych do miodu (jest na zdjęciu w znalezisku).
Łatwiej się nabiera ale zanim to ścieknie spowrotem to ja pierdziu pół dnia a potem jeszcze wez to myj.
a kto go nie jje, też żyje aż nie umrze ( ͡° ͜ʖ ͡°)
polecam
zakop, informacja nieprawdziwa
btw
rozwarstwienie=dwie fazy ciekłe
krystalizacja=faza ciekła i stała
widać dla autora to zbyt trudne
W komentarzach różne się osoby wypowiadają jedne piszą dobrze inne źle aby ocenić co jest prawdą proponuję zacząć od przeczytania artykułu z wiki http://pl.wikipedia.org/wiki/Mi%C3%B3d i sprawdzenia czy nie ma sprzeczności z nim w wypowiedziach danej osoby (jeśli są możesz śmiało założyć, że dana osoba pisze nieprawdę też w innych kwestach które są trudniejsze