[Gotuj/Pij z Wykopem] Cydr domowym sposobem
Zgodnie z obietnicą - pełna relacja i opis, jak uzyskać bardzo smaczny cydr w domu, w bardzo prosty sposób.
![](https://wykop.pl/cdn/c3397992/lucku_BTpKbTwRBO,q52.jpg)
- #
- #
- #
- 250
Zgodnie z obietnicą - pełna relacja i opis, jak uzyskać bardzo smaczny cydr w domu, w bardzo prosty sposób.
Komentarze (250)
najnowsze
pytanie nr 1. czy to normalne?
pytanie nr 2. czy popełniłem wielką zbrodnię, gdy odłączyłem rurkę fermentacyjną i
Daj mu 1-2 miesiące żeby dojrzał wtedy powinna obniżyć się zaw. kwasu jabłkowego i smak powinien być zdecydowanie lepszy. Polecam generalnie 2 tab. słodzika na bazie sacharyny do każdej butelki inaczej będzie kwaśno-gorzki.
Sok jabłkowy 100% z Tesco, drożdże fermivin do białego i czerwonego wina i kilka łyżek cukru..
Hej!
Od przeczytania tego wykopu kłóciłem się z myślami czy by nie spróbować swoich sił z cydrem i w końcu zdecydowałem się spróbować.
Mam tylko jedną wątpliwość/pytanie - jak głośno przebiega ta fermentacja? Butla miałaby stać obok mojego łóżka i zastanawiam się czy da się z tym spać. Także jak często to potrafi bulgotać?
Jeśli ktoś już się uparł na drożdże winiarski, to proponuję kupić bayanusy - miałem na nich najlepsze efekty.
Ogólnie po zrobieniu kilkudziesięciu litrów cydru polecam eksperymenty z drożdżami piwnymi. Może są droższe,
nawet jesli pH ustalilbys na poziomie zdatnym do rozwoju dla drozdzy, isnieje jeszcze pare rzeczy, ktore ciezko byloby ominac, np konserwanty, ktore zabilyby drodze szybciej, niz zdazylbys powiedziec, "zyjcie kochane drozdze i robice mi tu alkohol z koli"
jesli ominelibysmy ten problem, to rodza sie kolejne, czyli miedzy innymi:
wyszedlby
Spadek pH poniżej wartości. 3,0 lub wzrost powyżej 8,0 całkowicie hamują rozmnażanie drożdży.
Nie wiem czy jesteś autorem cytrynóweczki z powiązanych, ale: Litości! Spirytus ratyfikowany? Chyba że taki slang młodzieżowy teraz jest...
edit: o mamo, dalej jest jeszcze lepiej, ważenie alkoholu w plastiku...
Do cydru stosuję z powodzenie drożdże piwne, można stosować suche lub poprosić znajomego piwowara domowego o gęstwę.
Przed nalaniem do butelek powinny zarówno one, jak i sprzęt który dotyka cydru po fermentacji, zostać zdezynfekowane.
Najprościej Oxi z bierdonki czy innego auchan.
Jeżeli planujecie zakapslować cydr w butelkach szklanych - radzę