Wpis z mikrobloga

Czy zastosowanie w kuchni blatów i szafek niestandardowej głębokości tj. ok 80 cm spowoduje wzrost ceny prawie o połowę?


@widmowy_dziobak: Poproś dowolną firmę robiącą meble na wymiar o wycenę to zobaczysz. Niemniej cena nie będzie się skalować liniowo bo wszystkie elementy są przygotowane pod standardowe głębokości - osprzęt do szuflad, płyty, etc...

Chciałem sobie w pokoju zrobić blat biurka o głębokości 80cm z drewna klejonego (nie z płyty) i... nigdzie nie
  • Odpowiedz
@widmowy_dziobak: tak, może.
Jeśli szuflady są systemowe, to te głębsze są nietypowe i mogą kosztować więcej. Muszą być też bardziej wytrzymałe.
Blat trzeba ciąć z płyty szer. 120, chyba że jest kamienny, ale wtedy także docina się z w szerszych=droższych płyt.
Formatki kosztują dokładnie tyle samo z m2. Chyba że ktoś tnie z wcześniej przygotowanych standardów.
Oklejanie krawędzi/otworowanie kosztuje tyle samo z m2. Chyba że ktoś tnie z wcześniej przygotowanych standardów.
  • Odpowiedz
@widmowy_dziobak: A konkretniej? Ile z blatami 60 cm, a ile z 80 cm? Jak zawsze "to zależy".

Blaty laminowane są sprzedawane albo 60 albo 120 cm. Kompaktowe zwykle 70 i 140 cm (lub 65 i 130).
W przypadku kamiennych jest to jeszcze inaczej rozliczane.

Jak chcesz 80 cm - to trzeba kupić podwójnej głębokości 130/140 cm i reszta jest traktowana jako odpad.
Żeby coś więcej powiedzieć, trzeba by widzieć projekt, cenę
  • Odpowiedz