Aktywne Wpisy
mirki pierwszy raz w życiu kupiłem premium buty udało mi się na promocji dorwać proszę o ocenkę
#modameska #chwalesie #niebieskiepaski
#modameska #chwalesie #niebieskiepaski
Sejmita +19
#pokazmorde
Zdrowie moi fanowie! :3
Zdrowie moi fanowie! :3
Proporcje podaje takie jak w pizzerii, każdy może sobie podzielić proporcje na domowe warunki. Przypominam, że nie dzielić proporcji na mniej niż 1kg mąki.
Mąka: typ 500/550 9kg
Woda 4l
drożdże w kostce lub suszone, kwestia gustu oraz wprawy bo docelowo zalecam suszone. Pół kostki standardowej kostki lub 35g suszonych
8-9 łyzek stołowych soli (byle nie kamiennej)
5 łyżek cukru
250ml oleju lub oliwy z oliwek
mleko 500ml, można zamienić na wodę
Wszystko mieszamy (w pizzeriach robi się to w maszynach) my przy pomniejszonych proporcjach bez problemu zrobicie to w misce kuchennej. Mieszacie do momentu aż ciasto będzie tylko delikatnie kleiło się do rąk, ale nie będzie za twarde w miedzy czasie dolewacie wody lub dosypujecie mąki jeżeli zajdzie taka potrzeba bo ciasto będzie zbyt klejące lub zbyt twarde.
Jak już wszystko wyjdzie tak jak należy, formujecie kulki, pizza 32cm porcja ciasta 300g, pizza 45m porcja ciasta 600g. Ciasto najlepiej włożyć do miski już poporcjowane tak aby kulki się nie stykały (lub na jakąś kuwetę plastikową) i dobrze zakryć folią spożywczą aby odciąć dopływ powietrza. Ciasto do lodówki na 3-4 godzinki.
Następnie można działać czyli rozkręcić ciasto, nałożyć sos, ser i resztę składników :) i do pieca!
Ciasto rozkręca się zaczynając od "zaznaczenia rantów" tzn kładąc rękę w środku "placka" zaznaczamy kciukiem "rant" i kręcimy w koło :)
Jak znajdę czas nagram Wam film jak powinno się dokładnie kręcić pizze.
Sorry, za chaos w piśmie, ale pisząc to pomagam kucharzowi, a on wrzucił do pieca 7 pizz, taka jego norma :) nie bawi się w drobne :)
Kilka poglądowych zdjęć :)
czemu ciasto bez powietrza do lodowki a nie pod koc do wyrośnięcia?
1. Jaka jest temperatura w piecu przemysłowym? Widziałem takie z wyświetlaczem i było około 330, ale chciałbym info z pierwszej ręki.
2. Próbowałeś kiedyś w zwykłym piekarniku domowym stosować kamień do pizzy? Kupiłem kiedyś w castoramie kawał granitu z odpadów(za 13zł) ale pizza się do niego przykleiła i całość w nerwach wypitoliłem na śmietnik. A są na allegro kamienie innego typu(chyba piaskowiec), ale aż
Odnosnie pierwszego temperatura to 300 stopni.
@lsnazr: to zawołaj jak już zapytasz :>