Wpis z mikrobloga

#rower

Kupiłem sobie rower crossowy ;) Chciałbym sobie go amatorsko regulować, konserwować, itp. Która książka lepsza? A może coś innego?

Rowery. Regulacja, naprawa, konserwacja

Zinn i sztuka serwisowania roweru górskiego
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Wiedzą, to nie wszystko. Będziesz potrzebował jeszcze narzędzi, a to całkiem spore koszta. przygotuj się na wydatek kilkuset cebulionów
  • Odpowiedz
@teti: ja jako laik korzystałem zZinn i sztuka serwisowania roweru górskiego, dzięki temu mój staruszek dalej się trzyma i jako-tako jeździ. Polecam.
  • Odpowiedz
@michnic: bez przesady, podstawowe narzędzia wcale tak strasznie drogie nie są. Kilkaset złota na pewno nie wyda.

@teti: Zinn i sztuka serwisowania roweru górskiego to pozycja wręcz kultowa. Raczej nie pożałujesz jeśli kupisz. Ale możesz też z yt sporo się nauczyć.
  • Odpowiedz
@teti: @michnic: @Navrazz: Szczególnie że większość każdy facet już ma. Klucze płaskie, śrubokręty i imbusy to 90% tego co robisz. Poza tym imadło do łańcucha jako "must have" za 20zł. Resztę jak klucz do kaset czy suportu można kupować w miarę potrzeb.
  • Odpowiedz
Wiedzą, to nie wszystko. Będziesz potrzebował jeszcze narzędzi, a to całkiem spore koszta. przygotuj się na wydatek kilkuset cebulionów

@michnic: xD

@teti: Na początek pewnie imbusy Ci wystarczą znając życie.

Są to na tyle proste mechanizmy, że jak przysiądziesz na chwilę to sam wszystko zrozumiesz i wyregulujesz.
  • Odpowiedz
Zależy jakie narzędzia chcecie kupić. Jeżeli chińskie plasteliny, to pewnie w 150 cebulionów się zamkniesz. Niestety porządne narzędzia kosztują sporo, dobry klucz do pedałów, to będzie bliżej 100. Zestaw imbusów, to też minimum 60. Temat rzeka
  • Odpowiedz
@teti Ja też mam rower za 1,5k, a jak chciałem odkręcić pedały, to musiałem wspomagać się narzędziami z zaprzyjaźnionego serwisu.

Na pewno warto serwisować rower samemu. Pooglądasz trochę jutuba, poćwiczysz i po kilku miesiącach będziesz samowystarczalny. Ja na początek polecam Ci On the bike
  • Odpowiedz