Wpis z mikrobloga

Od dawna było mówione, że to nie jest technicznie możliwe, by przeglądarki firmy #opera trafiły na system Windows Phone. Sam M$ mówił, że się nie da.

Osobą, która na przekór wszystkiemu praktycznie samodzielnie udowodniła, że da się to zrobić, portując #operamini na #windowsphone jest mój bardzo dobry kolega, Tomek

#programowanie #chwale #swiatpowinienwiedziec :)

• 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@noisy: Jeszcze nigdzie nie widziałem, aby jakikolwiek przedstawiciel MS stwierdził, że na WP nie można zrobić własnej przeglądarki internetowej.

Problemem jest dość ograniczone API które powoduję, że portowanie jest upierdliwe, ale nie niemożliwe.

Nie zmienia to faktu, że Microsoft nigdy nikomu nie bronił zrobienia własnej przeglądarki.

Zresztą już na WP7.5 można znaleźć UC Browser. Opera pojawiła się dość późno i aktualnie jest kiepściutka (niestety).
  • Odpowiedz
@riss: nie.. bynajmniej nie byla to kwestia tego, że ktoś komuś zabronił.. poprostu byly problemy z kompatybilnością pewnych kluczowych bibliotek.. i problem rzekomo był nie do obejścia.

@themindcrusherHS: sam nie mam WP, więc nie mogę powiedzieć jak to wygląda u mnie... natomiast spokojnie... to jest dopiero bardzo wczesna beta ;)
  • Odpowiedz