Wpis z mikrobloga

#gotujzwykopem

#dzem #przepis #babcia

Podaje babciny przepis na galaretke z czarnych porzeczek

Wersja sloikowania nr 2 jest moja

@swallow25

@chixi:

Babciny przepis na galaretke z czarnej porzeczki

Myjemy porzeczki

Mielimy w maszynce do mięsa - ja blendowalem bo tez mozna tak mówiła babcia .

Papkę przeciskamy przez gęsta firanke .

Zostaje nam gesty sok i wytłoczyny.

Dodajemy cukier

Cukru 1:1 tyle samo ile jest soku .

są 2 szkoły sloikowania :

1 sposób

Ucieramy sok z cukrem

Wyparzamy słoiki i nakrętki

Nalewamy tak zeby troszkę zostało przestrzeni

Wlewamy pare kropel spirytusu

Podpalany

Palący słoik zakręcamy

Pasteryzujemy

2 sposób

Nie ucieramy cukru z sokiem tylko podgrzewamy sok aż sie cukier rozpuści

Zagotować sok

Gorący wylewać do sloiczkow i zakręcić

Co do słoików

Najlepsze są małe np po musztardzie

Bonus

Wytłoczyny mroziny w małych porcjach

Wyciągamy w celu zrobienia kompotu ;)
  • 7
@gali20: O rajciu! Moja mama dzisiaj robiła właśnie taką galaretkę. Tyle, że ona wyciska sok w sokowirówce, i uciera z cukrem w tzw. makutrze. Tradycyjnej, prawie 40 letniej. Nie wiem jak ona pasteryzuje te słoiki, ale nie nalewa ani spirytusu, ani nie gotuje. A galaretka nigdy się nie psuje. Ale jest rewelacyjna :) Najlepsza do budyniu albo herbaty :) Aaa z wytłoczyn tata robi pyszne wino :)