Wpis z mikrobloga

Przez lata byłem przekonany, że cholesterol to ściema od firm farmaceutycznych. Dieta mięsna, "korelacja to nie przyczynowość", cały zestaw argumentów miałem gotowy, tylko nigdy nie sprawdziłem źródeł, bo wystarczały mi cudze streszczenia. Jak w końcu zajrzałem, okazało się, że związek wysokiego LDL z zawałem to jedna z najlepiej udowodnionych rzeczy w medycynie. Potwierdzona nie tylko obserwacyjnie, ale też
badaniami genetycznymi na ludziach, którzy od urodzenia mają niski cholesterol i po prostu chorują rzadziej.

Najgorsze jest to, że myślenie krytyczne mnie nie uratowało, bo stosowałem je wyłącznie do tezy, którą i tak chciałem odrzucić.
Idźcie zrobić lipidogram zamiast czytać kolejny wątek o tym, że to spisek.

#zdrowie #medycyna #nauka #dieta
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@smieszek321: żeby każdy tak myślał krytycznie...
Sprawa z lipidami jest wyjątkowo zniuansowana i nie ma tutaj prostych odpowiedzi w stylu "masz niski LDL, to na pewno nie zachorujesz", ale badania populacyjne nieubłaganie wskazują na konkretne zależności. Ale pospolitych debili lepiej nastraszyć statynami, bo 1 na 10 000 osób miała jakieś poważniejsze skutki uboczne.
  • Odpowiedz
  • 0
@Saprofit: Ale właśnie moim zdaniem na poziomie na którym to jest przydatne dla zwykłego człowieka to nie jest w ogóle zniuansuwane.
Związek między podwyższonym LDL a miażdżycą i zawałami serca został udowodniony na poziomie przyczynowo-skutkowym.

Owszem są też inne przyczyny zawałów itd jak np. cisnieśnie itd. ale samo obniżenie LDL na 100% obniży ryzyko zawału
  • Odpowiedz
@smieszek321: bo cholesterol to jest ściema od firm farmauceutycznych. Cholesterol jest bardzo potrzebny dla organizmu. Bo całkowity nic ci nie mówi. Możesz mieć całkowity 230 i zajebistą sytuacje a ktoś z 230 już bedzie miał fatalną. A LDL to już co innego, chociaż i tak bardziej istotny jest ApoB. Już nie mówiąc ze raz w życiu powinno sie Lpa oznaczyć.
Ale dobrze że podchodzisz krytycznie i sprawdzasz samemu bo świadomosc
  • Odpowiedz
@Inozythol: ?
No całkowity to ściema, czego tu nie rozumieć? Gdzieś napisałem że walka czy ty czytać nie umiesz? Ja chce to tylko wycofać. Jak napisałes jakiś tekst czy nagrałeś na youtube to wklej. TT zupełnie nie używam więc pomyliłeś adres
  • Odpowiedz
@Stswbialymstoku: jak masz wysoki całkowity to ldl też musisz mieć wysoki i odwrotnie. Więc jaka ściema.

Ale IO nie jest problemem. Bo tego się bezpośrednio nie "wycofuje" tym bardziej nie leczy. Leczy się otyłość tudzież wychodzi z nadwagi i IO się zmniejsza w tle. Wszystkie zabiegi jakie spowodują zmniejszenie IO będą poprzedzone zmniejszeniem ilości tkanki tłuszczowej.
Ergo fiksowanie się na problemie który jest nie do zmierzenia w warunkach domowych, który
  • Odpowiedz
@smieszek321: właśnie widać, jak bardzo jest to proste dla ludzi. Patrz na szura wyżej ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Właśnie przez to, że ta "prawda" o cholesterolu jest taka prosta i nudna, ale przede wszystkim niewygodna, bo trzeba zrezygnować z opychania się wyjątkowo smacznymi tłuszczami zwierzęcymi oraz słodyczami, które też zawierają sporo nasyconych kwasów tłuszczowych. Ludzie znajdą tysiące wymówek, aby zakłamać rzeczywistość, a że temat faktycznie jest
  • Odpowiedz
jak masz wysoki całkowity to ldl też musisz mieć wysoki i odwrotnie. Więc jaka ściema.

@Inozythol: no możesz mieć całk 230 i hdl 80 a ldl 130 i tg 60
Inny będzie miał calk 230 i hdl 35 a ldl 140 i tg 270
To dalej uważasz że oboje są w takiej samej sytuacji? To sobie k---a chyba
  • Odpowiedz
@Stswbialymstoku: HDL nie jest istotny. TG nie wchodzi w skład chl i jest dodatkowym obciążeniem/czynnikiem ryzyka sugerującym problemy metaboliczne - wywołane przez otyłość. Ergo mowa jest o ldl jako czynniku ryzyka, a nie o innych czynnikach ryzyka, więc nie wrzucaj pobocznych wątków. Izolując i porównując sam chl całkowity i ldl to różnica między 130 a 140 jest kosmetyczna i nie ma znaczenia, bo taki poziom ldl będzie tak samo zwiększał
  • Odpowiedz
@smieszek321: Gratuluje przejrzenia na oczy. Niestety jako społeczeństwo nadal jesteśmy skrajnie niededukowani w tym temacie, wystarczy spojrzeć na komentarze na grupach na fb poświęconych cholesterolowi, a do tego oszołomy pokroju braci Rodzeń dokładają tu sporą cegiełkę.
  • Odpowiedz
HDL nie jest istotny.

@Inozythol: to odważna teoria bo jeszcze kilka lat temu sie spotkałem z artykułami i czytalem w jakiejś książce jest jest bardzo istotny. I sam ldl dużego znaczenia nie ma przy odpowiednim hdl. Coś sie pozmieniało?
Aktualnie to chyba lp(a) jest badane i jeszcze ważniejsze apoB bo to ponoć te cząsteczki są najbardziej problematyczne. Faktycznie tak jest czy nie do końca?

Fiksowanie się na IO podczas gdy jest się
  • Odpowiedz
@Stswbialymstoku: nikt Ci w szpitalu nie liczy homa ir, bo nikt w szpitalu Ci nie będzie mierzył insuliny na czczo. Są specyficzne sytuacje w których bada się poziom insuliny ale na pewno nie po to by liczyć homa ir.
Insulina nie ma podanych górnych widelek. Jak rozumiesz co to znaczy to ja nic więcej pisać nie muszę.

Dziś też możesz dużo różnych artykułów przeczytać.
Użyłem skrótu myśliwego oczywiście co do HDL, ale generalnie
  • Odpowiedz