Aktywne Wpisy

Tak sobie właśnie wyobrażam właścicieli chińskich SUVów - SUVy dla ludzi jeżdżących na wakacje do Bułgarii ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#motoryzacja #samochody #heheszki
#motoryzacja #samochody #heheszki
źródło: Screenshot_20260902-132335_Facebook
Pobierz

badaniami genetycznymi na ludziach, którzy od urodzenia mają niski cholesterol i po prostu chorują rzadziej.
Najgorsze jest to, że myślenie krytyczne mnie nie uratowało, bo stosowałem je wyłącznie do tezy, którą i tak chciałem odrzucić.
Idźcie zrobić lipidogram zamiast czytać kolejny wątek o tym, że to spisek.
#zdrowie #medycyna #nauka #dieta
Sprawa z lipidami jest wyjątkowo zniuansowana i nie ma tutaj prostych odpowiedzi w stylu "masz niski LDL, to na pewno nie zachorujesz", ale badania populacyjne nieubłaganie wskazują na konkretne zależności. Ale pospolitych debili lepiej nastraszyć statynami, bo 1 na 10 000 osób miała jakieś poważniejsze skutki uboczne.
Związek między podwyższonym LDL a miażdżycą i zawałami serca został udowodniony na poziomie przyczynowo-skutkowym.
Owszem są też inne przyczyny zawałów itd jak np. cisnieśnie itd. ale samo obniżenie LDL na 100% obniży ryzyko zawału
Ale dobrze że podchodzisz krytycznie i sprawdzasz samemu bo świadomosc
No całkowity to ściema, czego tu nie rozumieć? Gdzieś napisałem że walka czy ty czytać nie umiesz? Ja chce to tylko wycofać. Jak napisałes jakiś tekst czy nagrałeś na youtube to wklej. TT zupełnie nie używam więc pomyliłeś adres
Ale IO nie jest problemem. Bo tego się bezpośrednio nie "wycofuje" tym bardziej nie leczy. Leczy się otyłość tudzież wychodzi z nadwagi i IO się zmniejsza w tle. Wszystkie zabiegi jakie spowodują zmniejszenie IO będą poprzedzone zmniejszeniem ilości tkanki tłuszczowej.
Ergo fiksowanie się na problemie który jest nie do zmierzenia w warunkach domowych, który
Właśnie przez to, że ta "prawda" o cholesterolu jest taka prosta i nudna, ale przede wszystkim niewygodna, bo trzeba zrezygnować z opychania się wyjątkowo smacznymi tłuszczami zwierzęcymi oraz słodyczami, które też zawierają sporo nasyconych kwasów tłuszczowych. Ludzie znajdą tysiące wymówek, aby zakłamać rzeczywistość, a że temat faktycznie jest
@Inozythol: no możesz mieć całk 230 i hdl 80 a ldl 130 i tg 60
Inny będzie miał calk 230 i hdl 35 a ldl 140 i tg 270
To dalej uważasz że oboje są w takiej samej sytuacji? To sobie k---a chyba
@Inozythol: to odważna teoria bo jeszcze kilka lat temu sie spotkałem z artykułami i czytalem w jakiejś książce jest jest bardzo istotny. I sam ldl dużego znaczenia nie ma przy odpowiednim hdl. Coś sie pozmieniało?
Aktualnie to chyba lp(a) jest badane i jeszcze ważniejsze apoB bo to ponoć te cząsteczki są najbardziej problematyczne. Faktycznie tak jest czy nie do końca?
Insulina nie ma podanych górnych widelek. Jak rozumiesz co to znaczy to ja nic więcej pisać nie muszę.
Dziś też możesz dużo różnych artykułów przeczytać.
Użyłem skrótu myśliwego oczywiście co do HDL, ale generalnie