Wpis z mikrobloga

Legoludy tak naprawdę rzadko kiedy podejmują jakąkolwiek próbę rzetelnej i obiektywnej analizy czegokolwiek. Zazwyczaj wygląda to tak, że przyjmują jakąś tezę na podstawie jakiegoś widzimisię (np. nie podoba mi się ta gra więc wykorzystam każdą okazję żeby się na nią zesrać) i podciągają pod te tezę wszystko co się da.

Nie inaczej było w przypadku gorącego tematu czy Gothic Remake się zwróci. Według legoludków gra najprawdopodobniej nie wyszła na plus w ciągu pierwszego tygodnia, więc jest flopem XD Czy oni w ogóle mają pojęcie jak rzadka jest rentownośc po pierwszym tygodniu od premiery, szczególnie w segmencie A i AA, gdzie nie ma tylu środków na marketing?

Obraz bezmaturnika męczącego to biedne AI wzbudzał we mnie szczere politowanie. AI ma tendencje do pisania tego co chcesz przeczytać, szczególnie jeżeli zadajesz pytania w sposób tendencyjny, to są narzędzia jak każde inne i trzeba umieć je używać.

Spróbujmy może powołać się na jakąś analizę, której autor chciał poznać rzeczywiste liczby, a nie tylko oczekiwać, że Claude przytaknie jego wybrakowanym przemyśleniom.

So we think the median (the 50th percentile result) is a better comparison than average. And that comes out to 1.47x your game’s revenue for Month 1 compared to Week 1, and precisely 4x revenue for Year 1 compared to Week 1. Thus, for a median game that launched with $50,000 in gross revenue, you’d have $73,500 at the end of Month 1 and $200,000 at the end of the first year.

So just to put the gross revenue multipliers out there in text too, it’s, for non-Early Access games: 4x (Year 1 multiplier); 6.06x (Year 2 multiplier); 6.69x (Year 3 multiplier); 8x (Year 4 multiplier); 8.77x (Year 5 multiplier).

Link do całego artykułu

Czyli zakładając najbardziej konserwatywny scenariusz, że Gothic w pierwszy tydzień zwrócił się tylko w połowie (pół miliona sprzedanych kopii, milion jako próg rentowności), to nawet jeżeli spróbujemy przyrównać te wyniki do wyliczeń z powyższej statystyki, to i tak wygląda to naprawdę dobrze (4x po roku względem pierwszego tygodnia, 8,77x po 5 latach).

I to by się nawet zgadzało, bo z ostatniego raportu Embracer Group wynika, że Remake po 2 miesiącach już prawie w całości się zwrócił xD No ale nic, pewnie niedługo się dowiemy, że kłamią albo stosują triki księgowe, żeby przykryć swoją porażkę xD

#kiszak #gothic #gothicremake
Eksagnem - Legoludy tak naprawdę rzadko kiedy podejmują jakąkolwiek próbę rzetelnej i...

źródło: image

Pobierz
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Eksagnem: No zobacz kolejny raz analiza legoluda oparta o chat gpt nieogarniający kontekstu rozmowy po kilku wiadomościach okazuje się bredniami kto by pomyślał XD
  • Odpowiedz
@Eksagnem: oni nie wiedzą jak działa game dev, więc myślą, że wszystko wygląda identycznie jak w branży filmowej (i to takiej z ery przed streamingowej). Albo film/gra zarobi na siebie w pierwszym miesiącu box offica, albo jest flopem.
Mnie to natomiast zastanawia, dlaczego kiszak momentalnie zamknął mordę w sprawie Olden Ery. Nagrał dziesiątki odcinków obrzucania łajnem na temat tej gry, a gdy rzeczywistość zweryfikowała jego znawstwo, całkowicie na jej temat
  • Odpowiedz
@Konwergencja: TO jest akurat bardzo dobry przykład z głupim porównywaniem legoludów game devu do branży filmowej, widze to porównanie nagminnie w wielu aspektach. Jak na przykład p---------e "gdzie jest to 300mln wydane na to gre?".

W branży filmowej jak film kosztuje 200 milionów to jest to k---a mega produkcja gdzie 95% hajsu poszło w wystrój, kostiumy i efekty specjalne a sam film kręcił sie 3 miesiące. W game devie to
  • Odpowiedz
@Eksagnem: "Nie nie nie możecie oczekiwać że gra się zwróci w momencie największego zainteresowania PRZECIEŻ KAŻDY WIE ŻE GRY SIĘ ZWRACAJĄ GDY NIKT JUŻ O NICH NIE MÓWI HAHA DUPOLODZY WYJAŚNIENI" @Konwergencja
  • Odpowiedz
  • 5
PRZECIEŻ KAŻDY WIE ŻE GRY SIĘ ZWRACAJĄ GDY NIKT JUŻ O NICH NIE MÓWI

@Ryzcel: No, technicznie rzecz biorąc mój wpis jest o tym, że w zdecydowanej większości przypadków tak to właśnie wygląda. Potrzebujesz wyjaśnienia do któregoś fragmentu?
  • Odpowiedz
@Eksagnem: I to dotyczy gier ze znaną silną marką czy nowych tytułów? :) A przy okazji wypałów czy "średnio udanych"
Bo jak bierzesz znaną markę i się nie zwraca to chyba słabo co?
Ryzcel - @Eksagnem: I to dotyczy gier ze znaną silną marką czy nowych tytułów? :) A p...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 2
@Ryzcel: Nie wiem skąd AI wzięło tę tabelkę (możliwe że z d--y), ale nawet tutaj Gothic wpisuje się w stabilną premierę xD Więc nie wiem w czym problem
  • Odpowiedz
@Eksagnem: Chcesz powiedzieć że gotik to jednak nie taka dobra gra a zaledwie przecietniak? :)
I skad wziales ze sie wpisuje w "stabilna premiere" skoro gra sie nadal nie zwrocila
Suergujesz też że jednak taki gothic ze swoją marką to nie powinien stać obok takie frostpunka 2 (który był niewypałem) czy remake silent hill?
  • Odpowiedz
  • 9
@Ryzcel: Jeżeli Embracer Group napisał, że po dwóch miesiącach gra się prawie zwróciła, to z dużym prawdopodobieństem można założyć, że po trzech miesiącach będą już na plusie.

I nie, nie uważam że Gothic powinien stać obok chociażby takiego Silent Hilla. Silent Hill to jest marka o globalnej skali, łącznie wydali z kilkadziesiąt tytułów, do tego dochodzą filmy, komiksy, książki, powstało tego od c---a. Gothic, chociaż ma silny fandom, to jest
  • Odpowiedz
@Eksagnem: Gothic też jest takim tytułem, który długo będzie rezonowała i majaczył na horyzoncie wielu potencjalnych kupców. Ta gra nie zginie po premierze jak wiele innych, ona cały czas będzie w świadomości graczy i ma status kultowej serii. Będą pojawiać się mody nawet do starych Gothiców i Remake też cały czas będzie brany pod uwagę przy zakupie. Cyklicznie przy obniżkach będzie kupowany bardziej niż inne gry z szarej masy. Będzie
  • Odpowiedz
@Eksagnem: Gry sie robi zeby zarabiac pieniadze czy dla "pasji"?

Jeżeli Embracer Group napisał, że po dwóch miesiącach gra się prawie zwróciła, to z dużym prawdopodobieństem można założyć, że po trzech miesiącach będą już na plusie.

Czyli nie fakty a zalozenia bo wykopkowi tak sie wydaje
  • Odpowiedz
  • 1
@Ryzcel: Dobra, ty ewidentnie musisz mieć coś nie tak z beretem. Nie rozumiesz statystyki, nie rozumiesz rachunku prawdopodobieństwa, masz takie tejki jakbyś był umysłowo na poziomie 10-latka, nie wiem o co ci chodzi z tym Frostpunkiem, mieli super pomysł, dobrze zaplanowany budżet, zwróciło im się w 3 dni, brawo dla nich, ale co to ma wspólnego z Gothic Remake? Można mieć gorszy wynik finansowy od Frostpunka, a i tak może
  • Odpowiedz
@Eksagnem:

masz takie tejki jakbyś był umysłowo na poziomie 10-latka, nie wiem o co ci chodzi z tym Frostpunkiem, mieli super pomysł, dobrze zaplanowany budżet, zwróciło im się w 3 dni, brawo dla nich, ale co to ma wspólnego z Gothic Remake?

Frost punk to gra jakies kategorii 3A? To jest piękne jak wy sobie pod tezę potraficie wybierać to co wam pasuje a jak nie pasuje to "a co to
  • Odpowiedz
@Eksagnem: ja na akcjach Embracera aktualnie jestem fajnie na plus, a doszły mnie słuchy, że ludozjeby zakłamują rzeczywistość i mówią, że tak na prawdę sukcesu nie ma, jest tylko udawany xD
  • Odpowiedz