Wpis z mikrobloga

• 237
@kacappylon: gość wkleił numer paragrafu z ustawy o prawie budowlanym to wkleiłem treść i pytalem gdzie tam jest napisane że nie można a później wkleiłem dwa artykuły branżowe że można

Może akurat admin grupy ma konkurencyjny portal o elektryce i się obraził za link
  • Odpowiedz
@JestemKaspi: Nieważne czy chcesz wymienić gniazdko czy zbudować elektrownię- "zły dział,temat wałkowany wielokrotnie, użyj opcji szukaj, to są podstawy, jak mam ci to wytłumaczyć skoro nawet podstaw nie umiesz". Zupełnie jak w paście o chodzeniu po bułki xD
  • Odpowiedz
@JestemKaspi: Jeszcze jakby wiedział, że przeciętna kuchnia czteropolowa to po prostu 2 zwykłe obwody 16A i nie korzysta wcale z napięć międzyfazowych (powiem szczerze, chciałbym zobaczyć papiery do jakiejś płyty która jednak korzysta)

Jedynie co to 5x2,5 może być mało bo nienaturalnie dociążysz przewód neutralny jeśli chodzi wszystko na raz. Ale z tego co widzę to standardowo wszyscy kładą 5x4 (bo tak).
  • Odpowiedz
Jedynie co to 5x2,5 może być mało bo nienaturalnie dociążysz przewód neutralny jeśli chodzi wszystko na raz.

@pietryna123: czy to "dociążanie" jest z nami w pokoju? Mowa oczywiście o obwodzie 3 fazowym, przypominam że prąd wpływający do N sumujemy geometrycznie
  • Odpowiedz
@JestemKaspi: ta cokolwiek wrzucisz to kazdy ma inne zdanie, uzywaja tylko Hagera, do kawalerki dają po 50 aparatów. Tylko gdzie byś nie otworzył skrzynki, to sie okazuje, ze ci sami elektrycy robią instalacje jak 30 lat temu, kazdy aparat jest z innej parafii, a dobór jest na zasadzie "zawsze tak robimy".
Gdyby nie zmiana wymagan po 2022, to bym sam zrobił sobie SEP i się nie meczył z debilami
  • Odpowiedz
@JestemKaspi: Na hot dogi z żabki zawsze miałem bana, bo nie jem takich śmieci. Natomiast Ty masz bana na grupie dla elektryków i bardzo dobrze. A podłączając płyte i piekarnik pod jeden obwód kiedyś dostaniesz bana na prąd w kuchni.
  • Odpowiedz
@kacappylon: gość wkleił numer paragrafu z ustawy o prawie budowlanym to wkleiłem treść i pytalem gdzie tam jest napisane że nie można a później wkleiłem dwa artykuły branżowe że można

Może akurat admin grupy ma konkurencyjny portal o elektryce i się obraził za link

@JestemKaspi: A weź ich p--------l do rzecznika praw obywatelskich za darmo ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ
  • Odpowiedz
@wypokowy_expert: Dobra, faktycznie, nie ma to znaczenia. To nie wiem po c--j projektują 5x4 wszyscy do tych kuchni jeśli na wejściu jest obwód trójfazowy.

Dwóch niezależnych obwodów jednofazowych 2,5mm2 będzie za mało (przy próbie użycia jednego neutralnego), ale próba łączenia kuchni indukcyjnej na pełną moc przy instalacjach jednofazowych jest już nieco karkołomna, szczególnie że przydział mocy to może 25A sięga, a nawet przy 32A byśmy głodzili resztę domu.
  • Odpowiedz