Aktywne Wpisy

lubie-sernik +34

bArrek +36
Czasem naprawdę rzadko ale się zdarza że wyjdę gdzieś na imprezę ze znajomymi do klubu czy coś i później jest taka procedura sprawdzania zdjęć które klub wrzucił na facebooka i znajomi to się obawiają żeby ich partnerki nie zobaczyły i się nie dowiedziały a ja to partnerki nie mam ale się boje żeby memem nie zostać bo tak z-----y mam ryj że bym został na pewno ale z drugiej strony po co

Bracia Dassler, Adolf ("Adi") i Rudolf ("Rudi"), przez długi czas prowadzili wspólną firmę obuwniczą, ale w połowie XX wieku popadli w poważny konflikt. Ich kłótnia doprowadziła do rozpadu firmy i powstania dwóch osobnych marek - Adi założył Adidasa, a Rudi - Pumę. Tak zaczęła się wielka rywalizacja, która nie ograniczała się tylko do biznesu, ale podzieliła nawet ich rodzinne miasto.
Jednym z najbardziej znanych momentów w tej historii był tzw. "Pakt Pelégo" - bracia umówili się, że żadna z firm nie podpisze kontraktu z legendarnym piłkarzem na Mundial w 1970 roku, bo wojna licytacyjna byłaby zbyt kosztowna. Puma jednak złamała pakt, stosując niecodzienny trik marketingowy podczas ćwierćfinału. Dogadali się z Pelé, aby przed meczem publicznie zawiązał sznurowadła, eksponując logo Pumy. To zaostrzyło konflikt jeszcze bardziej.
Więcej moich ciekawostek: #losoweciekawostki
#ciekawostki #gruparatowaniapoziomu #historia #adidas #puma #sport #buty #mecz #pilkanozna
źródło: img
Pobierz