Wpis z mikrobloga

co tam się nad w górach dzieje to ja nie wiem xD

TPN wydaje 30 mln na elektryki nad Morskie Oko, ale wyklucza polski projekt! Przetarg pod konkretną firmę?

Wygląda na to, że nad Morskim Okiem szykuje się niezły wałek, albo przynajmniej skrajna niegospodarność. Wszyscy chcemy, żeby konie w końcu odpoczęły, ale to, co robi TPN (Tatrzański Park Narodowy) i NFOŚiGW, śmierdzi na kilometr.

TL;DR: TPN chce kupić 16 elektryków za prawie 30 000 000 zł. Warunki przetargu są jednak wpisane tak, że polski producent "eFasiąg" (zaprojektowany specjalnie na tę trasę!) odpada na starcie, bo urzędnicy wymagają m.in. konkretnej większej wagi pojazdu i... wklejanych szyb.

O co dokładnie chodzi?
Zamiast napisać, że pojazd ma być "bezpieczny, bezawaryjny i radzić sobie w zimie", TPN wymaga, żeby miał homologację M3, podwójne szyby wklejane, Polski eFasiąg odpada przez papierologię, chociaż był tam fizycznie testowany i jeździł nawet zimą.

Przepalanie 30 mln zł: TPN chce KUPIĆ te autobusy na własność, a np. Innovation AG proponowało model usługowy czyli dostarczają sprzęt, biorą na siebie awarie, serwis, wymianę baterii.

TPN woli jednak wydać 30 mln z publicznej kasy i wziąć całe ryzyko na siebie.

TPN ma już 4 elektryki. W sezonie zimowym 2025/2026 w ogóle nie jeździły. Dlaczego? Nie wiadomo, nikt nie pokazał raportów awaryjności, zasięgu w mrozie ani kosztów, a już kupują 16 kolejnych. xD

Czy tak wygląda gospodarność za publiczne pieniądze? Uwalanie polskiej myśli technicznej na etapie wymogów o "wklejane szyby"?

Byłem na trasie i ten cały cyrk który dzieje się od kilku tygodni w tatrach przechodzi ludzkie pojecie, może ktoś był sam i widział jak to wszystko działa i ile kasy jest tam trzepane.( ͡° ͜ʖ ͡°)

#afera #polska #tatry #morskieoko #motoryzacja #gospodarka #pieniadze #prawo #ciekawostki #gory #tatry #csiwykop
Chlopakizdzialeczek - co tam się nad w górach dzieje to ja nie wiem xD

TPN wydaje 30...

źródło: 72b3e72f6918d868f4881733beb2840b

Pobierz
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Chlopaki_z_dzialeczek: tpn testował różne elektryki, mniej więcej wiedzą czego chcą i co się tam sprawdzi, a o tym efasiągu, to chyba mało kto słyszał, pytanie czy to nie jakiś bubel, który w Polsce jest tylko składany z chińskich części, chociaż sam pomysł jest ciekawy
  • Odpowiedz
@Chlopaki_z_dzialeczek: chodząc sobie po górach kiedyś sobie rozmyślałem jakby to rozwiązać. Spoko pomysł moim zdaniem by był taki elektryk jak większość rowerów elektrycznych gdzie silnik tylko wspomaga jazdę. Można by zachować konie, które dzięki ukrytemu gdzieś w podwoziu silnikowi by sobie szły bez większego wysiłku. A przy zjeździe zrobić jakiś kers który by ładował aku.
Klimat byłby zachowany a konie by się nie męczyły.
  • Odpowiedz
@PustyCzlowiek: od zeszłego roku mają kilka sztuk które nie jeżdżą zimą w przewienstwie do polskiego producenta który deklaruje że jego śmiga i bierze za niego pełną odpowiedzialność, serwis itd. zamiast tego wydają 30baniek żeby poleciało po zagranicznych firmach i na końcu serwis pozostał w rękach tpn xD
Nie widzę sensu
  • Odpowiedz
@rolnik_wykopowy: otyłość to też choroba. Co ci to przeszkadza? Jak lubisz góry to nie musisz tamtędy chodzić, są inne drogi.
W takiej Szwajcarii na dziesiątki gór można wyjechać wyciągami, kolejkami, pociągami czy funikularami i jakoś nie widzę żeby ludzie mięli z tym jakiś problem.
  • Odpowiedz