Wpis z mikrobloga

#trzecieoko #gif #patologiazewsi #polskiedrogi #samochodoza #stopcham

#wroclaw. Obywatelskie zatrzymanie pani, która wjechała na bezczelnego mercedesem do Parku, żeby obejrzeć #zacmienie z Wzgórza Oporowskiego. Zaparkowała na trawniku, a potem chciała wyjechać parkową alejką przez tłum.

Dlaczego to zawsze są luksusowe auta?? 😳

Guminator - #trzecieoko #gif #patologiazewsi #polskiedrogi #samochodoza #stopcham

#W...

źródło: animation - 2026-08-13T093648.739

Pobierz
  • 58
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Obywatelskie zatrzymanie pani, która wjechała na bezczelnego mercedesem do Parku, żeby obejrzeć #zacmienie z Wzgórza Oporowskiego. Zaparkowała na trawniku, a potem chciała wyjechać parkową alejką przez tłum.

@Guminator: To nie wygląda jak obywatelskie zatrzymanie. Stanięcie przed kim lub uniemożliwienie mu popełnienia wykroczenia to nie obywatelskie zatrzymanie xD.

Swoją drogą wszystkim zainspirowanym szeryfom polecam nie kozaczyć w takiej sytuacji z "ujęciem obywatelskim", bo tutaj nie ma do tego podstaw.
  • Odpowiedz
Dlaczego to zawsze są luksusowe auta?? 😳

@Guminator: Bo Polaki robaki nauczyły się, że jak w tym kraju masz pieniądze, to prawo cię nie obowiązuje. Wystarczy popatrzeć jak wyglądają umorzenia spraw celebrytów za jazdę po pijaku, jak wyglądał pościg za Majtczakiem albo jak ostatnio wypuścili panią doktur bo ma depresję.

Moment, w którym ktoś wymaga od nich przestrzegania prawa wywołuje taki szok i dysonans poznawczy jak gdyby grawitacja nagle przestała
  • Odpowiedz
@seraf20:
A jakie ja mam Ci dowody dawać.

Prosta sprawa:
zatrzymania obywatelskiego możesz dokonać w przypadku, kiedy dochodzi do przestępstwa/wykroczenie i łapiesz kogoś na gorącym uczynku/zaraz po, ale żebyś mógł dokonać zatrzymania obywatelskiego poprawnie muszą być spełnione trzy przesłanki:
- brak znajomości tożsamośći sprawcy/utrudniona lub niemożliwe
  • Odpowiedz
- brak znajomości tożsamośći sprawcy/utrudniona lub niemożliwe zidentyfikowanie go,

@Substytut: kierowca nie ma PESELu wytatuowanego na czole, samochód z tablicą rejestracyjna nie popełnia wykroczenia, tylko jego kierowca

- możliwość ucieczki lub ukrycai się
  • Odpowiedz
Swego czasu mialem sytuacji, ze w jednym ze sklepów zapiszczały mi "bramki", powiadomiłem ochroniarza, że nic nie ukradłem i szedłem dalej. On mnie zatrzymał i zaprowadził do "kantorka", aż policja przyjedzie. Skończyło się na tym, że na mnie nic nie mieli, bo nic nie ukradłem. A panowie z ochrony skończyli ze sprawą karną z 189 kk. Bo w tym wypadku, jak i wypadku wyżej przedstawionym nie ma podstaw do ujęcia obywatelskiego.

@
  • Odpowiedz
A tak w ogóle stanie na trawniku/chodniku jako pieszy to nie jest żadne pozbawienie wolności, tylko zupełnie legalne zachowanie.

@Leniek: Widzisz w tej swojej bańce - całkowicie pominąłeś, że kilka razy napisałem, że na tym nagraniu jak dla mnie nie doszło do czegoś takiego jak "zatrzymanie obywatelskie", więc nie rozpatruje tej sytuacji nawet w kontekscie bezprawnego pozbawienia kogoś wolności. Oczywiście pisanie o tym, że "stani na chodniku/trawie to zupełnie legalne zachowanie"
  • Odpowiedz