Wpis z mikrobloga

Mam już dosyć tych dziadów naprawdę. Co firma to lepsze fikołki. Na hakowcu miał być tylko złom, gruz i makulatura a skończyło się, że musiałem robić za śmieciarza, wyciągać worki z śmietników i rzucać do kontenera (z całym szacunkiem dla pracowników komunalnych). Ta firma od pasz zrobiła w kija bo niby 8-16 a wyszło, że to jeżdżenie do 22. Dziś byłem na rozmowie w firmie co ma tylko wanny i wozi kruszywa. Chętnie przyjmą, ale na 3 lata podpisuje lojalke, że gdybym odszedł w czasie krótszym niż w umowie to płace firmie 24k pln odszkodowania za poniesione koszta przeszkolenia XD. No i do tego każda uszkodzenie zestawu pokrywam z własnej kieszeni. Nie wiem już gdzie szukać roboty. Mam 7 lat doświadczenia w obróbce skrawaniem i to nieszczęsne prawo jazdy. Może jakaś energetyka czy coś? Doradcie coś bo jestem już w beznadzieji...
Zaczynam powoli tęsknić za tą magnumką
#dyzmatransport #bekaztransa #ciezarowki #zycietruckera #gownowpis
Franek_Dyzma - Mam już dosyć tych dziadów naprawdę. Co firma to lepsze fikołki. Na ha...

źródło: 6527

Pobierz
  • 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Doradcie coś bo jestem już w beznadzieji...

@Franek_Dyzma: Ja bym proponował służby mundurowe lub maszynistę.

Przepracowałem 4 miesiące na c+e w 3 firmach, byłem na rozmowach/dniach próbnych na c/c+e w 7 innych firmach, przejrzałem jeszcze więcej ofert, rozmawiałem z wieloma kierowcami w realu i tak oto doszedłem do wniosku, że negatywne opinie w internecie o tej branży są słuszne, dlatego uznałem że będę celował wyżej niż bycie robolem przez całe
  • Odpowiedz
A masz pewność, że jak wszystko zrobisz to dostaniesz pracę jako maszynista?

@Franek_Dyzma: Niby zapotrzebowanie na maszynistów jest, aczkolwiek opinie są sprzeczne. Jednak pewne jest to, że najpierw masz badania lekarskie za 1,4k, potem ok. 3-miesięczny kurs na licencję maszynisty za 5k, a jak zdasz licencję, to wtedy szukasz zatrudnienia u przewoźnika, a jak już przewoźnik Cię zatrudni, to robi Ci szkolenie na świadectwo maszynisty, które w zależności od przewoźnika
  • Odpowiedz
  • 1
@qba2004: niby tak, ale przez te 2 lata jedziesz na najniższej. Kiedyś startowałem do PKP Cargo to takie coś mi oferowali. KW też na czas świadectwa ma najniższą i robisz za robola na szopie
  • Odpowiedz
@Franek_Dyzma: Jest takie powiedzenie, że czasem trzeba zrobić krok w tył, żeby potem móc zrobić 2 kroki naprzód ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Skoro wspomniałeś o Kolejach Wielkopolskich, to też jesteś z Wielkopolski tak jak ja?
  • Odpowiedz
@BialyMuszyn: Może najwygodniejsze, ale czy w miarę cywilizowane to taki pewny bym nie był. Bo jedyne oferty na tych liniach jakie widziałem, to takie gdzie się spędza w pracy po kilkanaście godzin 5 razy w tygodniu, a jak dało się wyszukać któregoś z podwykonawców (większość z nich nie podaje nazwy firmy w ofertach), to się okazywało że zaniedbuje stan techniczny pojazdów oraz nie wypłaca części bądź całości wynagrodzenia.
  • Odpowiedz
ale za to dużo godzin pracy niestety

@BialyMuszyn: Tak jest niemal zawsze w polskim transporcie i przede wszystkim dlatego zrezygnowałem z zawodu kierowcy. To jest nieludzkie, żeby tyle czasu poświęcać w pracy ile poświęcają kierowcy. Prawie w ogóle nie ma czasu na życie prywatne.
  • Odpowiedz
@Franek_Dyzma: Branża transportowa na całym świecie to trochę patola, bo dla ludzi koszt transportu to zło konieczne, więc zawsze jest duża presja na ceny. W PL poziom s----------a jest nieporównywalnie większy niż na zachodzie. Znasz angielski? Tak chociaż trochę? Polecałbym rozejrzeć się za pracą w DE / DK / NL / NO / SE. Są różne opcje, np. 2 tyg jeździsz i 1 tyg siedzisz w chacie, albo 3 na
  • Odpowiedz
@Franek_Dyzma: w niemczech podobnie xd. Raz byłem na rozmowie gdzie umowa miała 34 punkty k---a, księga gruba a 3/4 to kary i odpowiedzialność kierowcy. Złożyłem też cv do piekarni, rozwóz po punktach, godziny nocne, nawet git z ogłoszenia. No, dzień próbny na najłatwiejszej trasie + 2 godziny po tym jak wszyscy inni zaczęli, wydawało się być okej. Podpisałem umowę i okazało się, że to nie ma absolutnie nic wspólnego z
  • Odpowiedz