Wpis z mikrobloga

Minął 46. (z 67) dzień wakacji.

W ciągu ostatniej doby miało miejsce 7 wypadków śmiertelnych w których zginęło 7 osób.

183 wypadki drogowe ze skutkiem śmiertelnym od początku wakacji.
194 ofiary śmiertelne w wypadkach drogowych od początku wakacji.
26 osób zmarło w ciągu 30 dni od zdarzenia drogowego w którym uczestniczyło.

Czyli w trakcie wakacji w 209 wypadkach zginęło w sumie 220 osób.

W poprzednich latach statystyki po 46. dniu wakacji wyglądały następująco:

Rok temu (wakacje 2025):
8 wypadków / 8 ofiar śmiertelnych w ciągu ostatniej doby - Link do wpisu.
224 wypadki drogowe ze skutkiem śmiertelnym od początku wakacji
234 ofiary śmiertelne w wypadkach drogowych od początku wakacji

2 lata temu (wakacje 2024):
3 wypadki / 3 ofiary śmiertelne w ciągu ostatniej doby - Link do wpisu.
261 wypadków drogowych ze skutkiem śmiertelnym od początku wakacji
281 ofiar śmiertelnych w wypadkach drogowych od początku wakacji

Ponadto z wczoraj:
268 zatrzymanych kierujących po spożyciu alkoholu - w ciągu ostatniej doby, co daje
13.595 zatrzymanych kierujących po spożyciu alkoholu - od początku wakacji

82 wypadki drogowe w ciągu ostatniej doby, co daje
3.242 wypadki drogowe od początku wakacji

78 rannych w wypadkach w ciągu ostatniej doby, co daje
3.716 rannych w wypadkach od początku wakacji

Utonięcia:
0 utonięć w ciągu ostatniej doby
80 utonięć od początku wakacji

UWAŻAJCIE NA SIEBIE!
i na debili na drodze

źródło mapy
interaktywna mapa
DLACZEGO MAPA PODZIELONA JEST W TEN SPOSÓB
źródło dodatkowych statystyk
źródło statystyk o utonięciach

-------
Jeżeli podoba Ci się to co robię, to możesz postawić mi wirtualną kawę.
buycoffee.to/salido Dziękuję!

#smiertelnewypadki
Salido - Minął 46. (z 67) dzień wakacji. 

W ciągu ostatniej doby miało miejsce 7 wyp...

źródło: Policja.pl 11082026

Pobierz
  • 47
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 173
Wypadki w kolejności według ruchu wskazówek zegara:

1. Lubelskie. Wypadek przy ulicy Portowej w Małaszewiczach Małych koło Terespolu. Tutaj link. Do wypadku doszło wczoraj około godziny 16:00 na ulicy Portowej w Małaszewiczach Małych. Ze wstępnych ustaleń wynika, że kierujący samochodem ciężarowym marki Volvo wraz z naczepą skręcając na teren jednej z firm potrącił rowerzystkę jadącą ciągiem pieszo-rowerowym. Pomimo prowadzonej reanimacji życia 30-latki nie udało się uratować. Kobieta zmarła na miejscu wypadku.
2. Świętokrzyskie. Wypadek
Salido - Wypadki w kolejności według ruchu wskazówek zegara:

1. Lubelskie. Wypadek p...

źródło: TK - Klodzko24.eu 11082026

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 41
Liczba wypadków liczona tylko ze świecących kropek - policja czasem dorzuca inne do ogólnej puli.

Wypadki - łącznie 183 po 46. dniu wakacji

W. mazowieckie 29
W. wielkopolskie 21
  • Odpowiedz
  • 2
@Dwudziestydrugi: Równiejsza dystrybucja wypadków w tym roku. W zeszłym Lubuskie, Opolskie, Podlaskie, Warmińsko-Mazurskie były zdecydowanie z tyłu stawki, a teraz jakoś wszędzie te kropki, choć wypadków sumarycznie mniej.
  • Odpowiedz
  • 17
kierujący samochodem ciężarowym marki Volvo wraz z naczepą skręcając na teren jednej z firm potrącił rowerzystkę jadącą ciągiem pieszo-rowerowym

Ach, to ta genialna infrastruktura, która ma poprawiać bezpieczeństwo, a sama przyczynia się do takich wypadków.
  • Odpowiedz
@SpinOff:

Ach, to ta genialna infrastruktura, która ma poprawiać bezpieczeństwo, a sama przyczynia się do takich wypadków.

? Twoim zdaniem, jakby rowerzyści musieli jeździć jezdnią, to byliby bezpieczniejsi? Statystyki raczej na to nie wskazują
  • Odpowiedz
@Salido: dużo wypadkow na skuterach, myślałem że blach0smrodziarze wycięli dawno je z dróg albo rowery elektryczne je zastąpiły bo w tym roku mogę zliczyć na jednej ręce ile razy widziałem na drogach skuter.

co do pierwszego, szkoda babki :( mało takich a tu zginęła
  • Odpowiedz
Jak jedzie się prosto, jezdnią, to nie ma się takich problemów.

@SpinOff: takich może nie, za to są potrącenia od tylu bo polski kierowca-debil nie potrafi zachować odstępu

Parę dni temu było, jak w jadącego na skraju jezdni wjechał kierowca, wcale bym się nie zdziwil gdyby celowo, bo przecież za to nic nie grozi
  • Odpowiedz
stworzyła nowy punkt kolizyjny. Jak jedzie się prosto, jezdnią, to nie ma się takich problemów.

@SpinOff: ale jakby jechała jezdnią niczego by to nie zmieniło.
  • Odpowiedz
  • 15
@r5678: Na jezdni kierowca zwykle widzi rowerzystę, albo gdy go wyprzedza, lub w lusterku. Ja w osobówce mam problem żeby się czasem dobrze wychylić i upewnić że CPRem nie jedzie rower, a co dopiero kierowca ciężarowki z martwym polem.
  • Odpowiedz
@SpinOff: dokładnie o tym samym pomyślałem - w wielu krajach spotkałem się z wyznaczonym pasem dla rowerzystów. W ten sposób omijają martwe pola w ciężarówkach. Droga rowerowa oddalona od pasa, po którym się porusza ciężarówka jest bardzo zdradliwa, bo rowerzysta dobrze widzi ciężarówkę, więc wydaje mu się, że w drugą stronę też to działa.
cyconiusz - @SpinOff: dokładnie o tym samym pomyślałem - w wielu krajach spotkałem si...

źródło: 1000044222

Pobierz
  • Odpowiedz
@r5678: Tak, coś tam się nie zgadza.

Chciałbym jeszcze tylko dodać, że poza pojedynczymi sytuacjami, pierwszeństwo przy skręcie nie jest mi ustępowane tylko gdy poruszam się drogą rowerową. Pewnie od tego nie zginę i nie zasilę statystyk, ale szkoda zdrowia.
  • Odpowiedz
@Zakrentas: Według moich doświadczeń tak, najwięcej niebezpiecznych sytuacji miałem na drogach rowerowych/ciągach pieszo rowerowych prowadzonych chodnikiem właśnie przy wjeżdżaniu/wyjeżdżaniu z posesji przez kierowcę. I to mimo tego że takie wynalazki stanowią mniejszość przejeżdzanego dystansu. O przejazdach rowerowych to już na takich chodnikach to w ogóle szkoda strzępić ryja, choć w ostatnich latach IMHO jest znaczna poprawa
  • Odpowiedz