Aktywne Wpisy

lubie-sernik +621
Ruscy chcą mnie zabić w Wietnamie.
Spotkałem się w sobotę z Rosjanską na drinka - wiem, że głupi pomysł ale chciałem z kimś białym się spotkać a tylko ona się nawinęła na tym całym #badoo
Dzisiaj dzwoni do mnie, odbieram a tam jakiś Rusek drze morde po rusku coś w stylu JA TJEBJA UBIJU, I KILL YOU xD W tle słyszałem jak ta baba się drze do niego. Ja się
Spotkałem się w sobotę z Rosjanską na drinka - wiem, że głupi pomysł ale chciałem z kimś białym się spotkać a tylko ona się nawinęła na tym całym #badoo
Dzisiaj dzwoni do mnie, odbieram a tam jakiś Rusek drze morde po rusku coś w stylu JA TJEBJA UBIJU, I KILL YOU xD W tle słyszałem jak ta baba się drze do niego. Ja się

Wodowy11 +197
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...

Załóżmy, że opuszczamy Unię Europejską.
Pytania, a dane poniżej:
1. Jaki jest pomysł na zastąpienie rynku zbytu w postaci samych Niemiec i UE?
2. Jaki jest plan na przygotowanie Polski na bezrobocie spowodowane masowym odpływem produkcji i dystrybucji?
3. Jaki jest pomysł na zastąpienie umów o wolnym handlu UE z innymi krajami? Ile lat mają trwać negocjacje? Dodam, że w mojej ocenie nasza pozycja negocjacyjna byłaby dużo słabsza od np. UK, a wartościowych towarów własnych (polskie know-how, patenty, marki, koncerny itd.) mamy niewiele.
4. Biorąc pod uwagę powyższe, czym jednocześnie zasilić budżet Polski, jeżeli utracimy wsparcie budżetu UE? Saldo przepływów finansowych mamy co roku dodatnie - liczone w kilku lub kilkunastu miliardach euro. Za ostatnie 10 lat - 93,6 mld euro na plus. Źródło: link.
I teraz: sektor motoryzacyjny stanowi w Polsce jedną z największych gałęzi gospodarki. Według danych Polskiego Stowarzyszenia Nowej Mobilności odpowiada za 8 proc. PKB i zatrudnia ponad 201 tys. osób przy produkcji oraz 125 tys. w handlu pojazdami osobowymi.
W przemyśle pracuje ok. 30% aktywnych zawodowo Polaków. Dodatkowo, polscy przewoźnicy byli odpowiedzialni za ponad jedną piątą wszystkich przewozów drogowych towarów w Unii Europejskiej w 2025 r.
Po wyjściu z UE:
1. Stracimy dostęp do swobodnego przepływu towarów.
2. Stracimy dostęp do swobodnego przepływu pracowników.
3. Towary wyprodukowane w Polsce przestaną liczyć się do preferencyjnego pochodzenia europejskiego. To oznacza, że towary wyprodukowane lub zmontowane w Polsce będą liczyć się jako "towar niepochodzący". To oznacza, że klienci z krajów, z którymi UE ma umowy o wolnym handlu, mogą zacząć płacić cła. Te kraje to m.in.: UK, Korea Płd., Japonia, Meksyk, Kanada, a niebawem też 4 kraje Mercosur i Indie. To oznacza, że można spodziewać się bardzo dużego odpływu kapitału i firm, jak i centrów dystrybucyjnych. W ostatnich latach wykorzystanie FTA jest głównym tematem pod hasłem generowania oszczędności i firmy na całym świecie mają na to spore parcie (zwłaszcza Meksyk, USA, UE).
4. Około 60% eksportów Polski idzie do Niemiec, a najwięcej eksportujemy tam: Maszyny i sprzęt transportowy, Różne wyroby przemysłowe, Towary przemysłowe wg surowca, Żywność i zwierzęta żywe, Chemikalia i produkty pokrewne. Słowem - przemysł.
Oczywiście, to tylko kropla w morzu problemów, jakie generuje PolExit, ale jestem ciekaw, czy ktoś mi odpowie.
#przemysl #handel #uniaeuropejska
źródło: obraz
PobierzKomentarz usunięty przez autora Wpisu
@dfg1 GB było i jest w zupełnie innej pozycji.
A ja zadałem konkretne 4 pytania dot. polityki handlowej.
Dlatego pytam, jakie nowe rynki zbytu w perspektywie Polexitu ma Polska i jakie własne technologie mamy, żeby mieć przemysł, ale bez sporej części automotive. Patrz: byłe kraje
Głównym partnerem handlowym GB nie jest USA tylko UE. Zródło: wiki: Main export partners European Union 41.4% United States 21.8%
https://www.gov.uk/government/statistics/uk-trade-in-numbers/uk-trade-in-numbers-web-version
Ich dane pokazują, że po brexicie eksport spadł tylko na 2
Zgadzam się z tym, że to dosyć delikatny temat i jest potencja był wymknął się spod kontroli. Niewątpliwie potrzebna byłaby wysokiej klasy polityka w tej kwestii, do której nie wiem czy jesteśmy zdolni. Z drugiej strony wyrażamy jakieś aspiracje, więc kiedyś trzeba spróbować zrobić coś innego niż to słynne przyjęcie pozycji horyzontalnej i czekanie aż
Wiesz dlaczego nie chciało mi się dyskutować? Bo ciężko dyskutować na takim poziomie. Ale dobra. Rozbiję to.
źródło: obraz
Pobierz