Wpis z mikrobloga

Mam pytanie do #kkp #konfederacja #braun #grzegorzbraun i generalnie #4konserwy i #polexit. Długi wpis, ale może ktoś coś.
Załóżmy, że opuszczamy Unię Europejską.

Pytania, a dane poniżej:
1. Jaki jest pomysł na zastąpienie rynku zbytu w postaci samych Niemiec i UE?
2. Jaki jest plan na przygotowanie Polski na bezrobocie spowodowane masowym odpływem produkcji i dystrybucji?
3. Jaki jest pomysł na zastąpienie umów o wolnym handlu UE z innymi krajami? Ile lat mają trwać negocjacje? Dodam, że w mojej ocenie nasza pozycja negocjacyjna byłaby dużo słabsza od np. UK, a wartościowych towarów własnych (polskie know-how, patenty, marki, koncerny itd.) mamy niewiele.
4. Biorąc pod uwagę powyższe, czym jednocześnie zasilić budżet Polski, jeżeli utracimy wsparcie budżetu UE? Saldo przepływów finansowych mamy co roku dodatnie - liczone w kilku lub kilkunastu miliardach euro. Za ostatnie 10 lat - 93,6 mld euro na plus. Źródło: link.

I teraz: sektor motoryzacyjny stanowi w Polsce jedną z największych gałęzi gospodarki. Według danych Polskiego Stowarzyszenia Nowej Mobilności odpowiada za 8 proc. PKB i zatrudnia ponad 201 tys. osób przy produkcji oraz 125 tys. w handlu pojazdami osobowymi.

W przemyśle pracuje ok. 30% aktywnych zawodowo Polaków. Dodatkowo, polscy przewoźnicy byli odpowiedzialni za ponad jedną piątą wszystkich przewozów drogowych towarów w Unii Europejskiej w 2025 r.

Po wyjściu z UE:
1. Stracimy dostęp do swobodnego przepływu towarów.
2. Stracimy dostęp do swobodnego przepływu pracowników.
3. Towary wyprodukowane w Polsce przestaną liczyć się do preferencyjnego pochodzenia europejskiego. To oznacza, że towary wyprodukowane lub zmontowane w Polsce będą liczyć się jako "towar niepochodzący". To oznacza, że klienci z krajów, z którymi UE ma umowy o wolnym handlu, mogą zacząć płacić cła. Te kraje to m.in.: UK, Korea Płd., Japonia, Meksyk, Kanada, a niebawem też 4 kraje Mercosur i Indie. To oznacza, że można spodziewać się bardzo dużego odpływu kapitału i firm, jak i centrów dystrybucyjnych. W ostatnich latach wykorzystanie FTA jest głównym tematem pod hasłem generowania oszczędności i firmy na całym świecie mają na to spore parcie (zwłaszcza Meksyk, USA, UE).
4. Około 60% eksportów Polski idzie do Niemiec, a najwięcej eksportujemy tam: Maszyny i sprzęt transportowy, Różne wyroby przemysłowe, Towary przemysłowe wg surowca, Żywność i zwierzęta żywe, Chemikalia i produkty pokrewne. Słowem - przemysł.

Oczywiście, to tylko kropla w morzu problemów, jakie generuje PolExit, ale jestem ciekaw, czy ktoś mi odpowie.

#przemysl #handel #uniaeuropejska
red7000 - Mam pytanie do #kkp #konfederacja #braun #grzegorzbraun i generalnie #4kons...

źródło: obraz

Pobierz
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 1
@red7000 polexit nie musi dojść do skutku. Samo jego przygotowanie powinno polepszać pozycję negocjacyjną z kołchozem i ograniczać zalew unijnych głupot. GB miało podobne dylematy i świat się nie skończył, skutki różne źródła wyceniają nawet na kilka % pkb przez te wszystkie lata.
  • Odpowiedz
  • 1
@dfg1: Brexit miał i dalej ma swoje negatywne skutki, ale główna różnica jest taka, że ich eksport nie był i nie jest uzależniony w ponad 50% procentach od jednego państwa. Ich główne rynki to USA (i to 20%!), dalej kraje UE, Chiny, Hong Kong.
Dlatego pytam, jakie nowe rynki zbytu w perspektywie Polexitu ma Polska i jakie własne technologie mamy, żeby mieć przemysł, ale bez sporej części automotive. Patrz: byłe kraje
  • Odpowiedz
Brexit miał i dalej ma swoje negatywne skutki, ale główna różnica jest taka, że ich eksport nie był i nie jest uzależniony w ponad 50% procentach od jednego państwa. Ich główne rynki to USA (i to 20%!), dalej kraje UE, Chiny, Hong Kong.

Głównym partnerem handlowym GB nie jest USA tylko UE. Zródło: wiki: Main export partners European Union 41.4% United States 21.8%

https://www.gov.uk/government/statistics/uk-trade-in-numbers/uk-trade-in-numbers-web-version
Ich dane pokazują, że po brexicie eksport spadł tylko na 2
  • Odpowiedz
@red7000: I co o tym myślisz? To w sumie ciekawy temat, trochę mnie rozczarowało, że nie wywiązała się z tego żadna większa dyskusja. Ludziom się nie chce chyba polemizować, bo tagi polityczne są zawalone botami i chorymi psychicznie, którzy cisną swoją wizję świata 24/7. Ja odpowiedziałem chyba tylko przez to, że zauważyłem, że nie masz na starcie 100 plusików z jakiejś zrzutki na discordzie, przez co uznałem, że to może
  • Odpowiedz
@dfg1: problem w tym że do brexitu finalnie doszło dlatego że sporo ludzi uważało że to "tylko negocjacje". Poza tym nasza pozycja negocjacyjna jest żadna, Czesi, Węgrzy, a nawet Ukraina sporo pytani gdyby mogli wskoczyć bo tak na zwolnione przez nas miejsce w łańcuchu pokarmowym.
  • Odpowiedz
problem w tym że do brexitu finalnie doszło dlatego że sporo ludzi uważało że to "tylko negocjacje".

Zgadzam się z tym, że to dosyć delikatny temat i jest potencja był wymknął się spod kontroli. Niewątpliwie potrzebna byłaby wysokiej klasy polityka w tej kwestii, do której nie wiem czy jesteśmy zdolni. Z drugiej strony wyrażamy jakieś aspiracje, więc kiedyś trzeba spróbować zrobić coś innego niż to słynne przyjęcie pozycji horyzontalnej i czekanie aż
  • Odpowiedz
  • 0
@dfg1: Przy pozycji negocjacyjnej należy brać pod uwagę utratę benefitów UE i finanse Polski.

Wiesz dlaczego nie chciało mi się dyskutować? Bo ciężko dyskutować na takim poziomie. Ale dobra. Rozbiję to.

Głównym partnerem handlowym GB nie jest USA tylko UE. Zródło: wiki: Main export partners European Union 41.4% United States
red7000 - @dfg1: Przy pozycji negocjacyjnej należy brać pod uwagę utratę benefitów UE...

źródło: obraz

Pobierz
  • Odpowiedz