Aktywne Wpisy
Ziutek91 +3
#primemma
p---s się doskakał, myślicie że tatuś będzie musiał ratować nieudacznika?
https://x.com/krol_tlittera/status/2097005768226566414/video/1
p---s się doskakał, myślicie że tatuś będzie musiał ratować nieudacznika?
https://x.com/krol_tlittera/status/2097005768226566414/video/1

bArrek +45
Czasem naprawdę rzadko ale się zdarza że wyjdę gdzieś na imprezę ze znajomymi do klubu czy coś i później jest taka procedura sprawdzania zdjęć które klub wrzucił na facebooka i znajomi to się obawiają żeby ich partnerki nie zobaczyły i się nie dowiedziały a ja to partnerki nie mam ale się boje żeby memem nie zostać bo tak z-----y mam ryj że bym został na pewno ale z drugiej strony po co

- Kosmiczne rachunki: Koszty prądu, gazu i czynszów przerosły najśmielsze oczekiwania.
- Drożyzna: Ceny produktów spożywczych rosną w zastraszającym tempie.
- Presja płacowa: Utrzymanie dobrych pracowników kosztuje dziś fortunę.
Jak możemy pomóc?
- Jedzmy na miejscu (olać pyszne pl czy inne wolty). Każde zamówienie u lokalnego przedsiębiorcy to dla niego tlen.
- Zamawiajmy bezpośrednio (trochę ctrl c ctrl v poprzedniego punktu). Unikajmy pośredników i aplikacji, które zabierają knajpom ogromne prowizje.
Najważniejsze: Zostawiajmy tipy! Napiwki pozwalają utrzymać kelnerów i kucharzy, którzy tworzą klimat tych miejsc.
Moi rodzice przez lata prowadzili knajpę w Kościelisku. Jednak napływ korpo jak żabki czy coś doszczętnie zniszczyły ich biznes życia, dobrze że są już na emeryturze. Ludzie woleli zjeść hot doga niż tradycyjne polskie jedzenie.
Jeśli nie chcemy obudzić się w świecie, gdzie jedynym wyborem będą sieciówki z mrożonym jedzeniem, musimy działać. Pokażmy wielkie, społeczne wsparcie dla gastro. Serio, to że czasem przepłaicie ale dzięki temu lokalny biznes wytrzyma karma do was wróci. Bez lokalnych przedsiębiorców nie ma Polski.
#apel #gastronomia #polska #jedzenie #wykopefekt
źródło: image
Pobierz@duszan_z_kapitana_d--y: skończyłem czytać, i tak daleko doszedłem, jak nie masz na wypłaty dla kelnerów, to ich nie zatrudniaj
Chyba poebało. Zostawiam napiwek jak kelner naprawdę robi coś ekstra, nie będę zostawiał tipa "bo trzeba" albo bo kelner był miły, to w końcu jego praca. Mi nikt nie daje tipów za bycie miłym w pracy ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Nie róbmy u nas USA, gdzie tipy są wymuszone, bo właściciele
@artide2: a o tradycji gastro słyszeli? Ludzie zostawiają tipy a przeznaczony hajs właściciel inwestuje np w lepsze produkty dzięki czemu można zjeść lepsze jedzenie. Na wsiach kiedyś (nie wiem czy dalej, u mnie nie obecnie) OSP chodziła i rozdawała kalendarze, nie trzeba było płacić ale się płaciło
źródło: bait
Pobierz@duszan_z_kapitana_d--y: a z odbiorem osobistym i zabieram do domu to będzie rabat z 30%?
nie wiem co mają do tego drzewa. jakieś urojenia masz.
Nie wiem co powoduje że jednemu się opłaca robić to samo jedzenie 3x taniej ale podejrzewam...
@duszan_z_kapitana_d--y: eh w tym miejscu z------ś pisząc ten bait. Zbyt oczywiste, mogłeś to dać na końcu samym
@duszan_z_kapitana_d--y: większość knajp w Polsce jest na tyle c-----a, że mrożone jedzenie wcale nie odstaje jakością od tego gówna co przynosi kelner/przywozi dowóz
Toaleta 5zl, głaskanie owcy 10zl, zdjęcie z misiem 20zl, a papież góry kochoł.
No właściciel opisywanej knajpy posłuchał się ( ͡° ͜ʖ ͡°)